Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

четвртак, 24. јануар 2013.

МУЧЕНИЧКО УТЕШИТЕЉЕВО

Трагови подметнутог пожара на дрвеном храму Утешитељева

Оно што се већ месецима најављивало, нажалост, у среду, 23. јануара 2013., у 20:30 сати десило се. Тројица маскираних нападача, са фантомкама на глави, упали су на имање Српске ИПЦ Утешитељево код Раље, и у монашкој колиби готово на смрт претукли јеромонаха Максима, чије је послушање било да се брине о овом, тек установљеном молитвеном месту. Потом су дрвени храм полили бензином и покушали да га упале.


Нападачи су јеромонаху Максиму нанели тешке повреде: прелом једне ноге, повреду друге ноге, бројне контузије по телу уз подметање пожара. Нестали су под окриљем ноћи, нагло, као што су се у својој злокобној и богоборној намери појавили под окриљем таме. Чудом Божијим, Црква није изгорела, нагорео је само трем.

Јеромонах Максим на прегледу у болници



Владика Акакије је одмах током ноћи из Деспотовца дошао на Утешитељево
Јеромонах Максим је са тешким телесним повредама ноћу пребачен у Дом здравља у Сопот, а одатле на ВМА, где му је указана стручна медицинска помоћ.

Увиђај о овом терористичкм акту извршили су инспектори Полицијске управе за Град Београд-испостава у Сопоту, снимљени су трагови нападача, а током увиђаја су пронађени и делови металне шипке којим су покушали да убију јеромонаха Максима, као и празан канистер бензина којим је подметнут пожар.

Владика Акакије је током ноћи из Деспотовца одмах дошао на Утешитељево, такође одмах се тамо нашла и мати игуманија Ефросинија новостјеничка, о. Стефан као и неколико верника. По благослову Владике Акакија ујутро је одмах одслужена благодарствена литургија као благодарност Богу који је сачувао о. Максима од тежих повреда и због чудесног неширења подметнутог пожара. 

У години када Србија, са највиших државних и црквених места поручује да ће достојно обележити 1700 година Миланског едикта, у знак сећања  на правни акт којим је цар Константин даровао хришћанима слободу исповедања вере, насрће се на живот једног монаха. Само зато што припада Цркви која не одступа од светоотачког предања и правосланог исповедења вере. Српски Истински православни хришћани, и у години јубилеја Миланског едикта, враћају се у време пре Константина. Синоћ су претукли монаха на Утешитељеву, покушали да запале храм. Шта следује сутра? Какви се то нови колосеуми и арене припремају истинским православним хришћанима? Пред које дивље звери ће их бацати и на какве муке стављати?


До нас долазе узнемирујуће вести. Тачније, те вести нису узнемирујуће за нас истинске православне хришћане - јер ми смо као и многи наши славни преци вољни за веру православну умрети и за Христа пострадати - него за државу Србију која пред светом истиче да гради институције које ће сваком грађанину гарантовати заштиту људских и верска права. Те нам вести говоре како локални свештеник  из Сопота, о. Љубиша, по налогу владике шумадијског Јована (Младеновића) и умировљеног епископа захумско-херцеговачког Атанасија (Јефтића) хушка народ против истинских православних хришћана који се молитвено сабирају, или попут  јеромонаха Максима свештенослуже на Утешитељеву код Раље. Они који се Бога не боје и закона не плаше, а још мање имају стида, планирају да лажима заведу наивне и поведу их против нас како би извршили погром над Утешитељевом. Знала је то и локална полиција, па смо били ваљда једини православни храм у Србији чије је радосно вече уочи рођења Богомладенца обезбеђивала полицијска патрола, јер је постојала дојава да ће ту ноћ из Раљске цркве верници СПЦ на челу са својим свештеником о. Славишом кренути у напад на Утешитељево. Ипак, тада се, слава Богу није ништа десило. Бадње вече и дан Рождества Господа Исуса Христа на Утешитељеву су прослављени торжествено, радосно, како и доликује дану који весели свако људско срце. Није било инцидената. Но, прескиноћ је јеромонах Максим био сам у манастиру и то што је пред маскираним нападачима избегао смрт захваљујемо само милостивном Богу!




Богу се молимо да уразуми непријатеље наше, а институције Републике Србије позивамо да открију  не само имена извршилаца терористичког чина који се десио у среду увече на Утешитељеву, већ и обзнане јавности ко су налогодавци  да се под маскама насрне на живот јеромонаха Максима.

Погледајте видео репортажу: НАПАД НА УТЕШИТЕЉЕВО

4 коментара:

Динара србска је рекао...

Могу да туку, ломе, спаљују на ломачи..сваки ударац који задају, задали су сами себи. Још тога нису свјесни, али доћи ће вријеме када ће зажалити. Оцу Максиму желим брз опоравак, жилав је он, не може га сломити ниједна плаћеничка метална шипка. Данијела

ЉУБИША - БИЛЕ је рекао...

Желим ти брз опоравак Страдалниче Христов.Бог ти добро дао!

BlueHat је рекао...

Imate li nacina da malo konkretnije izadjete u javnost sa svojim stavovima? Ljudi bi vas podrzali bez pogovora a ne ove ekumenisticke sotone ... prilog na B92 je tek pokrenuo neka pitanja kao i samo saznanje u sirokoim narodnim masama da uopste postojite ... Svako dobro i samo napred.

Pozdravi iz Krusevca!!!

Ljubiša K ostić је рекао...

Није то никакво чудо што се овако напада: СРБСКА ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА. Исус је то већ унапред указивао. У Откривењу је и на то указано. То је само један од више знака о времену, када ће доћи антихрист. Жалосно је за те особе, које постају слуге сотне, је не знају шта чине и шта их очекује на даљем њиховом животном путу.
Љубиша.