Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

среда, 10. октобар 2018.

Имендан новостјеничке игуманије Ефросиније и 15 година од прогона новостјеничког сестринства



Дан празновања преподобне  Ефросиније Александријске (25. септембар/8. октобар), имендан игуманије манастира Нови Стјеник, за нас све је веома значајан датум. Овог дана обележавамо исповеднички подвиг стјеничких монахиња на челу са њиховом игуманијом мати Ефросинијом, њихов прогон ради противљења јереси екуменизма од стране екуменистаОвај дан празнујемо са радошћу као они који су заиста чули речи Спаситеља: „ Блажени сте кад вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве речи, мене ради“ (Мт  5: 11).


Светом архијерејском литургијом којом је началствовао преосвећени Акакије епископ Утешитељевски, обележена је петнаестогодишњица прогона сестринства из манастира Стјеник и рађања Новостјеничке мисије, борбе за одбрану Српске Цркве од јереси екуменизма.  На ову већ традиционалну светковину, у манастиру Утешитељево сабрало се преко сто верника, ходочасника, пријатеља и добротвора сестринства, да заједно прославе имендан мати Ефросиније и обележе успомену на сестринску прву велику жртву за Истинско Православље.
Епископу Акакију, саслуживало је пет свештеника уз надахнуто појање  певнице у проширеном саставу вичних појаца. Црква и манастирска порта била су испуњени верницима, а наша срца благодаћу  свете Литургије и радошћу Празника. Владика Акакије је одржао дирљиву беседу у којој подсетио на догађај, живо дочаравајући  потресну слику манастира Стјеник, окупираног чудним уљезима који пирују  унутар брутално окупираног манастира, док прогнане сестре са својом игуманијоом  Ефросинијом окрећу  њен имендански колач на ливади под густом вејавицом превременог снега. Владика је нагласио општецрквену важност мисије новостјеничког манастира, не само као оазе монаштва, него и као светионика Истинског православља  у магли свеопште апостасије. Похвалио је њихову храброст и ревност за веру као светли пример и непрестано надахнуће, а њихову љубав и молитву као сталну утеху.
Верниици из целе Србије, монаштво, свештенство,  као и уважене гошће игуманије, из Бугарске сталокалендарске и Руске заграничне Цркве, мати Амвросија новобрдска и Ефросинија леснинска, били су срећни и благодарни што су својим присуством и подршком поздравили и подржали дугогодишњу  борбу новостјеничког сестринства, и да срдачно пожеле нашој најдражој игуманији, мати Ефросинији срећан имендан, са радосним молитвеним поздравом "Бог вам на помоћ, на многаја љета“.


Нема коментара: