Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

субота, 10. октобар 2015.

ПРОСЛАВЉЕН ИМЕНДАН ИГУМАНИЈЕ МАТИ ЕФРОСИНИЈЕ

Икона и честица моштију преподобне Ефросиније Александријске
Преподобну Ефросинију Александријску, небеску покровитељку наше Високопреподобне Игуманије Мати Ефросиније, традиционално смо сваке године до сада прослављали у нашем манастиру Нови Стјеник. Међутим, на нашу велику радост ове године (25.09/08.10.) смо ради непредвиђених околности, а уствари Вољом Божијом, овај за нас велики празник, прославили у манастиру Утешитељево.


Живот преподобне Ефросније за нас монахе али и за све оне који благочестиво у свету живе, је веома надахнујући и укрепљујући. То беше млада дественица, која вођена љубављу Христовом, побеже из дома свога оца како би се уневестила Небеском Женику Христу. Из страха да је отац не нађе и спречи у њеној светој намери, она се преруши у мушкарца и прими постриг као монах, те се подвизаваше најсуровијим подвигом до велике светости међу мушкарцима, монасима. И својим богоугодним животом  превазишла је све монахе тога времена у своме манастиру, истовремено потпуно сачувавши своју целомудреност. 
Ова преподобна подвижница је покровитељка наше Мати Игуманије, њена заступница и помоћница у свим мужаственим и храбрим делима и подвизима која за свету Цркву и Веру Православну, као и за свој поверени јој од Бога манастир Мати Ефросинија усрдно чини. 
Божанствену Литургију на овај празник служили су два архијереја, Њихова Преосвештенства Владика Акакије Утешитељевски  и Владика Нектарије Шумадијски, уз саслуживање двојице јереја, оца Стефана и оца Зорана.


Обрадовало нас је и увеличало празник присуство великог броја верника и пријатеља нашег манастира, са обзиром да је био радни дан. 
На светој Литургији, Владика Акакије је одржао веома потресну беседу. Поред доста поучних и укрепљујућих речи издваја се реч о недостижности и за савременог човека готово немогућег подражавања подвига Преподобне Ефросиније. Владика је повукао паралелу између подвига наше Мати, са подвигом ове светитељке. Она не само да носи подвиг монашки и игумански, скривено у манастирској пустињи, већ се њен подвиг протеже на бригу и  старање у Христу о многим вернима, браћи и сестрама, о читавим породицама, готово свим Црквеним и родољубивим подухватима наше Цркве. Тако да је непрестано изложена свим светским и житејским стихијама, али усред љутих таласа овога света и века остаје непоколебива и ревносна ка Христу и Царству Небеском.
После свете Литургије, послужена је заједничка празнична трпеза, и радосно у Христу дружење верних, који нису крили своја топла осећања према Матушки, дарујући јој дарове и речи пажње. Наши драги гости ове године биле су монахиње из Бугарске из сестринског нам манстира Портаитиса, на челу са својом Игуманијом Амвросијом. Присуство већег броја монаштва је заиста достојно увеличало празник ове преподобен подвижнице свете Ефросиније. 

Спомен Преподобне Ефросиније је и на други  начин дубоко повезан са нашим сестринством. На тај дан, 2003. године наше сестринство је на веома бруталан начин избачено из свог манстира Стјеник на планини Јелици код Чачка, јер смо отказали покорност екуменистичкој српској патријаршији. Те године Матин имендан смо прославили на пропланку испред манастира, подигавши славски колач, певајући тропаре, док је снег лагано падао и температура се спуштала, што није уобичајно за ово јесење време, а бесна маса свештеника и верника СПЦ-а ликовала је у нашем манастиру који су запосели, радујући се нашем страдању. Господ је допустио и снег и хладноћу, да се још више покаже и изобличи суровост и хладноћа екуменистичке  јереси и њених следбеника. Нисмо знале куда ћемо, осим да свим срцем идемо за Христом, Он нас је довео на прави пут, у мајчинско крило Србске Истински Православне Цркве.
      Нашој драгој, Високопреподобној Игуманији Мати Ефросинији, желимо да још много, много година чврсто стоји у Вери Православној, у исповедању светоотачког предања, увек крепљена и заштићена покровом Преподобне Ефросиније Александријске, а својим богоугодним животом да и нама светли на путу спасења. 
На многаја љета, спаси Христе Боже!

Фото албум са прославе имендана

Нема коментара: