Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

недеља, 9. октобар 2016.

ПРОСЛАВЉЕН ИМЕНДАН ИГУМАНИЈЕ МАТИ ЕФРОСИНИЈЕ


Всечесњеј игуменији Ефросинији подажд Господи долгоденственоје житије, здравије же и спасеније и и во всем благоје поспјешеније и сахрани ју на многаја љета!

       Именданско славље, наше уважене Игуманије Мати Ефросиније, и ове године је торжествено прослављено. Свечана прослава одржана је 08.10.2016. (нови календар), на Утешитељеву. Иако је традиционално овај празник, прослављан у Новом Стјенику, већ другу годину за редом ово славље се одржава на Утешитељеву, услед жеље многобројних верника и пријатеља Игуманије Мати Ефросиније, а ради њиховог лакшег доласка, и због ревности свих заинтересованих да се празник Преподобне Ефросиније што торжественије прослави, јер стићи до Новог Стјеника у октобарске, кишне јесење дане, знатно је отежано.

Празник преподобне Ефросиније Александријске, за наше сестринство, је радостан и истовремено потресан догађај. Небеска Покровитељка наше Игуманије Мати Ефросиније, која нас је све Христу привела, своје заступништво увек и над целокупним сестринством несебично пројављује. Неможемо, а да се не сетимо, и не споменемо, да је баш тога дана, 2003. године, на сам празник свете Ефросиније, наше сестринство брутално избачено, од стране клира екуменистичке СПЦ, из свога манастира Стјеник, на планини Јелици код Чачка. Тога дана саме смо преломиле Матин славски колач, и појале тропаре, на ливади, док је снег полако падао, незнајући где ћемо наћи уточиште, осим да ће то сигурно бити у крилу Истинске Српске Православне Цркве, наше верне мајке.
После толико година, наша су срца искрено испуњена радошћу, знајући и уверавајући се да нас Господ није оставио. Саградили смо манастир у планини, Нови Стјеник, који не само да постоји, већ приметно свакога дана све више напредује, а ево и његов метох, Утешитељево, незаостаје у свом манастирском и мисионарском животу. Велики број присутних који су дошли, клира, верника и пријатеља манастира, топло нас је обрадовао и ободрио на нашем путу исповедништва. Свету Архијерејску Литургију, служио је Његово преосвештенство Г.Г. Нектарије Шумадијски, уз саслуживање два свештеника и неколико прислужника. Посебну утеху сви су имали у прилици да се поклоне и целивају честицу моштију Преподобне Ефросиније, која се иначе чува у нашем манастиру.

Освећење славског колача и жита!

Славски колач и жито, осветио је Преосвећени Владика Некатрије Шумадијски.
После свете Литургије, одржан је свечани ручак, за све званице и посетиоце. Уважени гости били су нам Високопреподобна игуманија Амвросија, са својим сестринством, из сестринског нам манастира из Бугарске. Иначе монахиње, овог сестринског нам манастира, насликале су предивну икону Свете Ефросније, којој се сваке године поклањамо на њен дан. Целога дана, до саме касне вечери, гости су се смењивали, долазили и делили са нама ове дивне и празничне тренутке.

Две високопреподобне игуманије, Мати Ефросинија и Мати Амвросија!

Његово Преосвештенство Г.Г. Акакије  Утешитељевски, одржао је веома потресну беседу, за време трпезе. Говорећи о мужанствености преподобне Ефросиније, указивао је и на намерно одабрани подвиг самоодрицања и злопаћења Христа ради, нашег Новостјеничког сестринства, у суровим Кучајским планинама, као и о подвигу наше Мати, игуманије Ефросиније, који је заправо сугуб (двострук) као монахиња-игуманија, духовна мајка нас монахиња, тако исто и као великог мисионара и исповедника у овим тешким временима свеотпадништва од вере и благочешћа.

Беседа Његовог Преосвештенства Г.Г. Акакија Утешитељевског

Увек смо посебно задовољни примити и угостити све благочестиве и Истине жељне браћу и сестре, још више када је повод за то празновање ове дивне преподобне покровитељке наше Игуманије, свете Ефросиније. Са нашим у духу најближима, поделили смо торжествено прослављање именданда наше Свечесне Игуманије Мати Ефросиније и сећања на дан нашег одупирања звери екуменизма и чврстог стајања у Православној отачкој Вери. И нама самима много значи свака подршка и разумевање које нам указују сестре и браћа у Христу.

Трпеза љубави

Нашој свечесној матушки Ефросинији желимо да још много, много лета чврсто остаје у исповедању светоотачког Православља и монаштва, крепљена увек видљиво Руком Божијом и заступништвом Преподобне Ефросиније Александријске, духовно руководећи и нас јасним путем спасења, у вери и послушању. На многаја љета, спаси Христе Боже!

Сликана икона Преподобне Ефросиније са честицом Њених светих моштију!
Тропар Преподобној Ефросинији Александријској:

Огњем уздржања сагорела си онога који је Еву преварио, поживевши међу монасима целомудрено, као усред огња оставши неопаљена, сакривши женску немоћ, укрепљавана Божнаском силом Онога који је немоћи наше на Себе примио и засијавшег од Дјеве Неискусобрачне, Њега моли свеблажена Ефросинијо са ангелима се веселећи, да дарује свима нама јединомислије, мир и велику милост.



1 коментар:

о.Стефан је рекао...

Многаја љета!