Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

петак, 13. октобар 2017.

ИМЕНДАН МАТИ ЕФРОСИНИЈЕ, ИГУМАНИЈЕ НОВОСТЈЕНИЧКЕ

         
Имендански поклон и сестринска подршка
       Овај свети дан 25/09 (08.10), када Света Православна Црква прославља Преподобну Ефросинију Александријску, за нас је посебно важан и велики. Важан је за наш цео манастир, за наше сестринство, за наш опстанак и напредак  у Христу. Не само због светог живота и велике силе ове преподобне светитељке, чијем примеру се дивимо и по својим силама подражавамо, чије нас житије распламсава на монашку љубав и труд; и не само јер је то имендан наше Високопреподобне Игуманије Мати Ефросиније, која се животом и подвигом слободно можемо рећи уподобљава својој Небеској покровитељки, сваким даном све више и више, тако да је пред нама очигледна сила благодати која се излива из Заступничких молитиви и Небеског штита Преподобне.

Овај дан памтимо, и са нарочитом пажњом поштујемо, јер смо исти пре више од деценије провеле на ливади испред свога манастира Стјеника на Јелици, који смо саме обновиле и сачувале од коначног пропадања. Тада смо овај свети дан, имендан наше Игуманије Ефорсиније прославиле саме, уз оштро засипање неочекиваног снега и непријатељских односа припадника СПЦ, који су тада опколили наш манстир а нас из њега прогнали, али ипак уз топло срце, које је грејала сила исповедништва Вере Христове пред екуменистима. Имендански колач те вечери саме смо „преломиле“ уз срдачно појање тропара и стихира...
Преподобна Ефросинија је нас слабе али Христу одане, на челу са нашом непоколебљивом Мати, охрабрила и благословила на пут исповедништва и одбацивања од лажи екуменизма, којом су нас чланови јеретичке СПЦ покушали обманути, као што то и многима раде.
Тада кад смо остале на хладној ливади, идући једино у наручје Мајке Цркве и грејане Љубављу Христовом, нисмо знале али смо дубоко веровале да нас Господ неће оставити.

Имендански колач и жито у част Преподобне Ефросиније
     И ево заиста је тако. Слава Господу, ове смо године тај светли дан провеле у окружењу многобројних верника и пријатеља манастира, уз Свету Архијерејску Литургију којом је началстовао Његово Преосвештенство Епископ Нектарије Шумадијски, уз саслуживање неколико свештеника и осталог клира. Већ може се рећи традиционално Матин имендан прослављамо у нашем Новостјеничком метоху, манастиру Утешитељево, ради великог одазива верних и пријатеља манстира.

Света Архијерејска Литургија
          Узвишеност овог богослужења доживели су сви присутни на чијим се потрешеним и молитвеним лицима све то јасно и видело. Пред крај свете Литургије имендански колач и жито освештао је Његово Преосвештенство Епископ Нектарије Шумадијски.

Стихире и тропари у част Свете Ефросиније
      Трпезу љубави, коју смо заједно са нашом Мати Ефросинијом припремиле, поделиле смо са нашим најмилијима и свима присутнима у нашој новој кући, тј конаку, недовршеној тачније тек започетој, која упркос свеукупној немаштини и недобронамерним струјама које покушавају да нас омету, полако расте и постаје право монашко и хришћанско гнездо, не од овога света! Преко ноћи градилиште смо претворили у право топло место, сасвим погодно за прославу ове свечаности, где смо се сви осећали пријатно и спокојно. Уследило је и даривање именданских поклона, срдачних, нежних и искрених честитки!

Трпеза љубави
Имендански дарови
           Велики број присутних, у Христу браће и сестара, заиста нас је веома обрадовао, утешио и охрабрио. Поздравно слово одржао је Владика Нектарије, нагласивши колико је личност Мати Ефросиније важна и битна за целу Црквену Заједницу, када су у питању послови који се тичу овога света а још више за духовна питања. Корисна Христова пчела и хранитељ и заштитељ сиротих и напаћених душа! Тако је Новостјеничку Игуманију Ефросинију, именовао Владика Нектарије у својој беседи за трпезом.
Даље су редом сви из свештеног клира произносили здравице и кратке беседе, па је и Мати Ефросинија заблагодарила свима на љубави, жртви и разумевању за наш манастир и нашу борбу, и  пожелела добродошлицу.
Попадија Марија, је својим нежним и искреним кратким говором, поздравила Мати и све њене жртве, као и цело сестринство.

Поздрав попадије Марије
         Трпеза је била укрепљујућа и освежавајућа. Као и једнодушно лепо и радосно расположење свих присутних.
У топлој атмосфери, уз благочестиву песму наставили смо дружење цео дан.


ФОТО АЛБУМ






Нема коментара: