Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

Пројекат


Пројекат успостављања духовног и административног центра Српске ИПЦ одавно је планиран. Уз то, Српској ИПЦ је потребан један већи саборни храм (пошто су већина храмова СИПЦ мале капеле и катакомбни параклиси)  у коме ће се одвијати сви важнији централни догађаји за целу СИПЦ као што су рукоположења свештенослужитеља, заједничка торжествена саслуживања, архијерејске литургије итд. Имање Утешитељево је идеално за такав пројекат што због своје локације (близина Београда), што због величине земљишта уз кога иде копмлетна градска инрфаструктура, а са Београдом је повезана градским саобраћајем. Уз саборни храм овај комплекс би требао да садржи и место за административну  делатност СИПЦ, довољно велику салу - трпезарију за састанке, прославе и предавања као и коначиште за више особа. У склопу СИПЦ тренутно постоје два епископа и две епархије, Утешитељево тренутно врши функцију епископије Утешитељевске као административно седиште Епископа Акакија Утешитељевског, док ће се Утешитељевски храм сматрати Саборном, катедралном црквом епархије .

Саборни храм би био посвећен празнику Свете Тројице - Педесетнице, тј. Духовдану, отуда и назив: "Утешитељево", по Господу Духу Светоме Цару Небеском, Утешитељу Духу Истине - Параклиту.
Слава Утешитељева је празник Силаска Светог Духа на свете Апостоле - Педесетница. Слави се увек у недељу на педесети дан по Васкрсу.

Тренутно је изграђен привремени (монтажни) храм на доњем нивоу Утешитељева који ће бити активан све док велики Саборни храм не буде сазидан на горње нивоу.

Са благословом преосвећеног владике Акакија уз "Утешитељево", на доњем нивоу основан је женски манастир посвећен новопрослављеној преподобној Екатерини игуманији Леснинској и Хоповској, обновитељки српског женског монаштва. Оснивањем женског манастира уз епископију зачет је и редован годишњи круг богослужења.
Слава доњег манастира преподобне Екатерине је 15. октобар (28. по грађанском календару).

Свештенослужитељи при Утешитељеву су јереј Јован Ристић и јерођакон Арсеније.