Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

уторак, 05. јун 2012.

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА - УТЕШИТЕЉЕВДАН!

Уз помоћ Божију успели смо да пред саму славу завршимо прву фазу изградње храма како би се празнична света архијерејска литургија могла служити у самом новосаграђеном храму. Није било лако. Радило се од јутра до сутра, и по киши и по ноћи. Ипак, свима нама који смо учествовали на градилишту највећа утеха је била та да је празнично богослужење обављено у самом новоподигнутом храму. Слава Утешитељева - Педесетница прослављена је заиста торжествено. Господ је после много облачних и кишних дана за наш празник дао веома леп сунчан дан. На Утешитељевску славу поред београђана и раљанаца дошло је много гостију из разних крајева Србије, па чак и иностранства. Све је прошло како треба, и служба и трпеза љубави оставили су на све присутне веома лепе утиске једног заиста предивног духовног славља. Владика Акакије је на светој литургији одржао беседу о самом празнику, осврћући се и на нека актуелна питања (прочитајте беседу овде).
Благодаримо свима који су на било какав начин учествовали у реализацији прославе храмовне славе Утешитељева, нарочито мати Ефросинији и њеним Новостјеничким сестрама које су понеле највећи терет у вези организације и реализацији прославе Утешитељевдана на Утешитељеву.
Фотографије које објављујемо само донекле могу дочарати атмосферу ове духовне светковине:

2 коментара:

Анониман је рекао...

Помаже Бог.
Заиста,заиста вам кажем :
Утешисмо се бескрајно,
на Утешитељеву,
о Утешитељевдану 2012.
Утешите се и ви,
гледајући прелепе слике
са Утешитељева.

Анониман је рекао...

Срећна слава! Срећан рад! Свака част за мајсторлук!Вест о градњи ме много обрадовала па је ред колико је у моћи и помоћи, матерјално и разменом искустава, обзиром да сам својим рукама саградио дрвену планинску кућу у Савини (Херцеговини) користећи искуства у градњи таквог типа из Северне Америке и предности дрвета, природног материјала у односу на бетон, челик. Објекти су топли и дугорајни, али се мора водити рачуна о озраки дрвета, дрво мора да "дише". На сликама не могу видети да ли су метални ханкери који су уливени у бетон изолацијом (трослојном лепенком или катраном) одвојени од вертикалних профила, греда. Ја сам зидове и кров покивао цоларицом, кратицм даском, али је импрегнираним плочама брже. Има један други моменат на кији сам вам хтио скренути пажњу у следећој фази радова. По плочама ОБАВЕЗНО иде паропропусна а водонепропусна филија. Никакви најлони не долазе у обзир а вањском зиду јер ће се у зиду и крову стварати конденз и сто проблема. По фолији сам покивао вертикалне мурале 5x8, а по њима фасадне дрвене облице, које су врло лепе. Не знам о каквој фасади ви размишљате, облице, стако, фасадна цигла...Ако су облице мора се водити рачуна како се слажу, због одвођења воде. Од заштите сам урадио три премаза ланеним уљем. Око тога су мишљења подељена шта је најбоље. Једно је сигурно, најбоља заштита дрвету је кад се оно сече у сезони, у сечњу када вегетација стоји.
Унутра сам радио изолацију и гипс плоче, али не преко греда, носача конструкције, због естетике. Греде се виде и нема плафона, све је отворено до крова.