Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

петак, 28. фебруар 2014.

Ходочашће светогорској пустињи


Света Гора поред својих великих општежитељних манастира поседује и пустињске скитове. Симбол светогорске пустиње свакако представља Каруља смештена на јужном делу Атонског полуострва, испод саме планине Атос. То је назубљени стеновити вертикално стрм безводни обронак где на литици, као птичја гнезда висе најстроже пустињачке испоснице. На Каруљи има десетак келија - испосница, углавном комбинација дограђених веома скромних станишта уз неку увалу или шупљину у стени, а не ретко и уз пећину. На највишој тачки Каруље у самом орловском гнезду – вртоглаво стрмој пустињској испосници светих Архангела подвизава се Србин схимонах Давид.

Терен је врло неприступачан. До Каруље се иначе долази бродићем, а онда се пентра по стенама уз помоћ ланаца, мердевина и других помагалаАрхангелска келија је за разлику од других готово невидљива. Стрма стаза исклесана у стени која води до саме келије тешко се налази тако да то место ужива један посебан мир кога веома ретко прекину малобројни посетиоци који или знају за пустињака Давида или их је сам Бог тамо послао.
Није потребно наглашавати колико су овде сурови услови за живот.
Отац Давид живе крајње скромно и оскудно, чак и оног што је неопходно за живот нема сасвим довољно. Врло је тешко да се допреми били какав предмет или нека намирница јер до Архангелске испоснице све мора да се носи на леђима.
Изолованост и тишина на тој веома уској тересици уклесаној у окомитој вертикалној стени просто очаравају оне који траже слободу чула од спољних утисака да би имали сабрану и чисту молитву. Свештеномученик Николај Жички је рекао: "Како се на смиреној води огледа лик, тако се и у смиреној души огледа Бог". Наша душа која је узбуркана разноразним чулним утисцима и бригама овога света тешко да може да се помоли чисто. Али и у наше време постоје ретки подвижници побожности од којих је један и схимонах Давид.

Схимонах Давид 
Мала група ходочасника предвођена епископом Акакијем походила је крајем фебруара Каруљску пустињу са циљем да обиђу оца Давида и да у обновљеној пустињској црквици посвећеној светим Архангелима одслуже литургију. Боравак у Архангелској испосници уз оца Давида иако кратак био је заиста свима нама на духовно укрепљење и повратак ревности за подвиг и молитву који је свако понео са собом као велики благослов. Духовни разговори, благодатне литургије и дружење на таквом месту и са таквим монахом не може тек тако да исчезне из тананог памћења душе. Надамо се да фотографије записане током боравка на томе светом месту макар мало могу пренети наше неописиве утиске.

Господи Исусе Христе помилуј мја грешнаго; Пресвјатаја Богородице спаси нас; Свјати Архангели молите Бога о нас... речи су које и даље одјекују у нама. Зар има лепшег утиска који неко са собом може понети са неког места које је ходочаснички походио?

Од свих ходочасника последњи 
ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТО АЛБУМ

1 коментар:

Анониман је рекао...

Предивне фотографије, хвала вам много.