Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

четвртак, 7. август 2014.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Свети Архијерејски Савет Српске Истински Православне Цркве
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У вези са медијском хајком на Светолазаревски Православни Омладински Камп који је организовао српски православни манастир Нови Стјеник под духовном јурисдикцијом наше Цркве, сматрамо за свој архипастирски дуг да одлучно подигнемо глас против бескрупулозних напада на организаторе и учеснике кампа.
Светолазаревски Православни Омладински Камп (СПОК) је од самог почетка осмишљен и реализован као место где ће се десет дана у години, уз живот у природи и у складу са њом, неговати Светосавски и Светолазаревски идеали љубави према Богу, а самим тим и љубави према ближњим и према Отаџбини. Појаснимо шта ови идеали за које се залаже СПОК заправо значе?

Одговор на то питање дат је на сајту СПОК-а:
„Бити у исти мах и непокоран и послушан: непокоран овом свету (који, по речима апостола, у злу лежи), а послушан Богу и унутарњем жубору Светолазаревског Видовдана, који сваког Срба у души зове ка хришћанској Слободи: Јер ви сте, браћо, на Слободу позвани (Гал. 3,13).
Одрицати се у исти мах царства земаљског ради Царства Небеског, и борити се у царству земаљском до краја, са свешћу да већ сада и овде, у њему, почиње Царство Небеско.
Дај Боже да се те златне чежње дубоко укорене у наше душе, више него дисање!
Дај Боже да живимо за ту Слободу, а да умиремо за грех и смрт, како бисмо се ослободили Слободом Твојом Господе!
Нека буде борба непрестана: борба верности светој круни Немањићаза српску слогу; борба против грехаза Царство Небеско; и борба за православну душу и дух Србије, за српску светост – за Светосавље!
Борба за ове идеале је и без коначне победе српски спас и српска Слобода. Нека буде борба непрестана, нека се и наш мир и наш рат боре за српског самодржавног Краља, за Крст Часни и Слободу Златну, и данас када смо поражени.
Наша борба поново почиње, она није завршена и никада се неће завршити“. 
Из овога се види да Светолазаревски Православни Омладински Камп заиста позива на борбуали борбу за духовне и моралне вредности сваког појединца и читавог народа. Светолазаревски Православни Омладински Камп није и не може бити камп за војну обуку деце и омладине, како злонамерно покушавају да га представе неки медији. СПОК као и сваки извиђачки или скаутски камп током различитих активности има примесе војничког духа и дисциплине. Дан у њему започиње подизањем државне заставе уз заједничко певање химне "Боже правде" и фискултуром, а затим следе дневне активности обухватају планинарење, оријентацију и сналажење у природи, обезбеђивање исхране у природи, часове националне историје, сликарске радионице, спортска надметања, и забавне активности – певање уз логорску ватру, старе народне игре и дружење полазника кампа. При томе, активности се прилагођавају индивидуалним потребама и узрасту сваког детета. Активност стрељаштва из AirSoft пластичних пушака за игру била је предвиђена и спроведена у току једног дана и то у трајању од неколико сати, а обухватала је гађање у папирну мету. Дакле, употреба AirSoft пластичних пушака за игру није ни у једном тренутку личила на војни тренинг, нити се то гађање спроводило са неком намером обуке за оружане сукобе. Познато је да стрељаштво, баш као и остале активности СПОК-а, спада међу уобичајене активности скаутских односно извиђачких кампова широм света (СПОК-у су узор били скаутски кампови Руске Заграничне Цркве у САД, са искуством дугим више деценија). Једина разлика која СПОК и сличне црквене кампове у свету одваја од класичних скаутских кампова је развијање духовних вредности код деце и омладине кроз молитву и часове веронауке.
Сваке године током десетодневног трајања Светолазаревог Православног Омладинског Кампа посебна пажња поклања се безбедности деце и омладинаца учесника, и све активности се дуго унапред брижљиво планирају. О томе говори и чињеница да је све време одржавања кампа уз петнаесторо полазника присутно и десеторо одраслих волонтера (васпитача), међу којима увек има и неколико родитеља деце-полазника. У ком вртићу, у којој школи, на којој екскурзији, у ком спортском друштву постоји такав однос младих полазника и одраслих-васпитача, да у просеку на 1,5 полазника долази 1 васпитач?
Посебно треба да истакнемо да је ту реч о људима који желе да слободно време квалитетно проведу са својом децом, без компјутера, телевизора, мобилног телефона или струје – уз причу, дружење и заједничко савладавање тешкоћа живота у дивљини српских планина. Зато је сваке године по завршетку кампа растанак посебно дирљив...
Четири века пре славног Рођења Господа нашег Исуса Христа атински суд је осудио философа Сократа на смрт, јер је тобож кварио атинску омладину; заправо, он је омладину учио неким другим вредностима, а не оним које су у то доба биле владајуће: својим је ученицима је, примера ради, говорио како не треба да се старају за благо или за шта друго, већ за врлину. Непосредно пред извршење смртне казне Сократ је своје тужиоце и судије замолио "још оволико": да се освете његовим синовима кад одрасту, па да их "кваре" онако како је он "кварио" атинску омладину. У нашем Светолазаревском Православном Омладинском Кампу деца се уче вредностима које данас можда нису популарне, али су вечне – вредностима којима је четири века после Христа велики православни педагог, свети Јован Златоуст, учио своје ученике: да не треба да се плаше ничега осим греха, јер је од свих зала људских само грех – истинско зло.
Медијска хајка покренута против овог кампа који свакога лета у трајању од десет дана дејствује под благословом наше Цркве непотребно је узнемирила родитеље деце као и саму децу која су била учесници кампа, клеветничким поистовећивањем СПОК-а са екстремизмом и чак фашизмом, који су у потпуности страни идеји овог кампа. Питамо се хоће ли после свега неко упутити извињење младим учесницима нашег кампа, њиховим родитељима и организаторима? Апелујемо на све разумне људе да учине оно што је у њиховој моћи како би се прекинуле клевете које против СПОК-а шире медији подстицани од стране различитих антисрпских невладиних организација и екумениста из редова званичне цркве.

Председавајући Архијерејског Савета Српске Истински Православне Цркве
+ Епископ Утешитељевски Акакије

Нема коментара: