Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

понедељак, 19. јануар 2015.

БЕСЕДА ВЛАДИКЕ АКАКИЈА НА БОГОЈАВЉАЊЕ (Утешитељево, 2015.)


У име Оца и Сина и Светога Духа.

Празник који данас прослављамо је КРШТЕЊЕ Христово. Оно је почетак нашег просвећења, оно је јављање Христа свету и откривење Свете Тројице људима. Својим крштењем Господ Христос је ослободио нашу природу од проклетства и повео је путем спасења. У овој тајни учествује сва Света Тројица: ОТАЦ, СИН и СВЕТИ ДУХ, објављујући себе свету као једно божанство. На овај свети дан Богојављања извршено је велико тајанство очишћења људске природе кроз крштење Господа Христа. Данас се Господ крштава од Јована да би оскрнављеног очистио, Духа одозго довео и човека на небеса узнео, да би пали Адам устао и посрамио се онај који га је оборио. Господ Христос је крштен од Јована као човек, али је разрешавао грехе људске као Бог. Крштен је не зато што му је било потребно очишћење, него да би осветио воде. Излазећи из воде по крштењу, Господ узноси на тајанствен начин, по речима Светих Отаца, са собом и сав свет, и види где се отварају Небеса- Небеса која је Адам за себе и за своје потомке ЗАТВОРИО.
Својим крштењем осветивши воду, Господ је на тајанствен божански начин осветио сву твар. Свети Јован Златоусти каже: „ Господар ангела сишао је у воде Јордана и осветивши природу вода, исцелио је сву васељену.“
Небески Цар смирено данас приклања главу под десницу слуге свога, поклонио се Творац пред творевином својом. Задрхтао је Јордан и са њим сва природа водена. Отворила су се Небеса знаменујући тиме отварање људима пута према Богу и  Небеским обитељима. Загрмео је глас ОЦА: „Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи“. Дух Свети у виду голуба је сишао на Сина Боижијег, као на човека који стоји у Јордану. Тако се свету открила Света Тројица. Свето Писмо Старог Завета нејасно и прикривено објављуј Свету Тројицу. Данас се три лица Свете Тројице јавно показују. Зато слободно можемо рећи да је даншњи празник такође друга храмовна слава Утешитељева као и Свето Преображење. Јер сва ова три празника: Педесетница – силазак Светога Духа на апостоле, Преображењена Тавору као и Богојављање откривају свету – Свету Тројицу.
У првом случају Бог шаље светога Духа у виду огњених језика на апостоле по обећању Сина.
У другом случају док Син преображен стоји на Тавору, Дух Свети се појављује као облак који Га заклања а из Њега се чује глас Очев: „ Ово је Син мој љубљени, Њега послушајте“.
То су три јављања Свете Тројице, то су слава и две преславе Утешитељева.
Христово крштење, тј. погружење у воде Јордана је уништило главу змије, како се то поје у данашњим црквеним песмама, главу оне змије која је преварила Адама и Еву, и открило је људима да је Бог Тројица – осветило воду, а са водом и све створено припремило за прихватање речи опроштаја и за непропадљивост. И тада је Господ Христос издржавши борбу са сатаном у пустињи, кренуо да припрема људе за будуће Царство и почео своју проповед речима: „Покајте се, јер се приближило Царство Небеско“, или какао пише у другом Јеванђељу: „Испунило се време и приближило се Царство Божије: покајте се и верујте у Јеванђеље“. Ове речи нису биле намењене само људима који су живели у Христово време него свим људима у свим временима и вековима. И ми смо слушали много пута те речи из Јеванђеља и зато се заиста покајмо јер се приближило Царство Небеско. Покајмо се да би наследили Царство Небеско у коме царује Тројица – Бог наш Беспочетни Отац, Сабеспочетни Син и Дух Свети – Утешитељ. Коме нека је слава и поклоњење у све бесконачне векове. Амин!
БОГ СЕ ЈАВИ!
Велико - Богојављенско освећење воде

Нема коментара: