Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

субота, 31. јануар 2015.

НОВЕ СВЕТИЊЕ УТЕШИТЕЉЕВА - ДВА ЗАВЕТНА СТУБА СРПСТВА

Милошћу Божијом и за нас недостојне слуге Божије неиспитљивим путевима Господњим Утешитељево се удостојило постати чуварем две велике светиње - два заветна стуба васколиког Српства: честице моштију плевљанске левице светитеља Саве првог архиепископа српског (шака светог Саве из манастира Плевља је поред малог прста са руке у Трнову једини сачувани део нетљених моштију светог Саве) и честице моштију светог великомученика кнеза Лазара косовског. Ове светиње благословом преосвећеног епископа Акакија постављене су у посебно за њих уприличене дуборезне кивоте - мошчанике. У Утешитељевском храму кивоти са моштима износиће се и отварати ради молитвеног поклањања и целивања верним ходочасницима сваке недеље и празника у време свете литургије.

Мошти двојице великих угодника Божијих су неизмерно велика светиња и благослов Божији за манастир Утешитељево и све који са страхом Божијим долазе у њега јер ће Бог све који свете мошти буду чесно поштовали и свете молитвено призивали ослободити молитвама и посредовањем њиховим од свих непријатељских напасти које им буду претиле, и избавити од невоља и опасности. А све насртаје, најезде и навале видљивих и невидљивих непријатеља одагнати силов Својом. Благодат ових моштију чуваће овај свети манастир, село и крај, како се наводи у чину освећења кивота за чување моштију, где мошти светаца почивају, од муња, непогода, града, погибије, земљотреса, поплаве, пожара, мача, најезде туђинаца и јеретика и међусобног рата, и од сваког помора и неприлике; биће им помоћник, заштита и заклон, а све што је добро и корисно на томе месту ће умножити и чувати да би верни добијајући обилно милост и доброту и доброчинства Божија од малог делића моштију светих као од целог тела њиховог, били удостојени да са њима буду наследници Царства небеског.

СВЕТИТЕЉУ ОЧЕ НАШ САВО
И СВЕТИ КНЕЖЕ ЛАЗАРЕ
       МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС!       

Нема коментара: