Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

понедељак, 9. август 2021.

ДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ЕПИСКОПСКЕ ХИРОТОНИЈЕ И ГОСТИ ИЗ РУСКЕ ЗАГРАНИЧНЕ ЦРКВЕ

 

У недељу 8. августа (26. јул), на Утешитељу је свечаном литургијом обележена 10-годишњица епископске хиротоније владике Акакија. Поред епископа шумадијског Нектарија, домаћег свештенства и верног народа, свечаност су увеличали и гости из Америке, група руских ходочасника из Руске Заграничне Цркве на челу са архиепископом Софронијем Санктпетербуршким и Северноруским.

Свечаном архијерејском литургијом началствовао је владика Акакије Утешитељевски уз саслуживање архиепископа Софронија, епископа Нектарија и присутног свештенства. 

На литургијској беседи владика Акакије је прокоментарисао јеванђелски догађај исцељења два слепца нагласивши важност вере у Бога, вере која чини чуда, као и јавног исповедања вере у Сина Божијег које спашава. Прокоментарисао је злобу Јудејаца који су оптуживали Господа да чини чуда помоћу кнеза ђаволског, злобу која је Јудејце од богоизабраног, направила сатаноизабраним и богоубиственим народом и земаљским носиоцем тајне безакоња (2.Сол.2:7) која је своју кулминацију пред нашим очима доживела у тзв. пандемији или пандемонији Ковид-19. У наставку, владика се дотакао за Србију суштински важног догађаја обнављања канонског истински православног епископата који је покренут његовом хиротонијом у историјском Светобогородичином манастиру Руске Заграничне Цркве, Лесна у Француској од стране епископа Руске ИПЦ. Призвао је, на крају, на све присутне благослов Божији уз апостоске речи: „Стојмо чврсто, држећи предања!“ (2Сол.2:15).

После свете литургије уследила је трпеза љубави за време које су узнесене многе здравице у част јубилеја хиротоније и у част српско-руског пријатељства. Најистакнутију здравицу узнео је господин Марк Котљаров (Котляров), диригент руског црквеног хора из Њујорка. Здравица је имала посебну чар јер се господин Марк потрудио да је изговори на српском језику (видео снимак ОВДЕ). На здравицу су се надовезала руска деца из Америке која су владики Акакију оптпевала „Многаја љета“. Отац Јован Ристић је у име Архијерејског Савета СИПЦ представио свима присутнима модел предивног сребрног филигранског енколпиона са иконом Светог Саве српског, који је предат на израду и који ће се по завршетку израде уручити владики Акакију као поклон-успомена на обележавање овог 10-годишњег јубилеја. Одмах по објави међу присутнима је сакупљена половина износа цене овог ванредног уметничког предмета. 

Енколпион Светог Саве

После званичног дела светковине уследило је опуштено дружење присутних уз појање богомољачких песама.

Користимо ову прилику да преосвећеном епископу Акакију честитамо десетогодишњи јубилеј епископске хиротоније са жељом да му Господ да снаге и здравља да још дуго година право управља речју Христове истине на спасење поверене му пастве у Србији и свету и на очување истиснког православља међу васколиким српством.

ИС ПОЛА ЕТИ ДЕСПОТА!



























Нема коментара: