Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

четвртак, 10. август 2023.

Келија гроба св. Јована Богослова у Ефесу (Селчук, Турска)



Келију при гробу светог Јована Богослова основао је, јула месеца 2023. године епископ Акакије Утешитељевски, куповином јединствене куће у целом Ефесу, односно Агиос Теологосу (савременом Селчуку) која се налази готово уз саму олтарску апсиду рушевина надгробне базилике св. Јована Богослова, наспрам његовог чудотворног гроба од кога је праволинијски удаљена свега осамдесетак метара (!). То је једина кућа у улици где се званично води цео комплекс остатака надгробне базилике светог Јована: The Basilica of Saint JohnIsa Bey Mahallesi, 2013. SkNo:1, Selcuk 35920 Turkey. С тим, што је улични (поштански) број базилике обележен са бројем 1, а куће са бројем 2. Може се слободно рећи да ће житељи ове келије бити прве, једине и најближе комшије светог Јована Богослова.

Ефеску Богословску келију, владика Акакије је посветио чудотворној прашини која је више од десет векова излазила из овог места, а за чију прославу је црква одредила посебан дан, 8. (21.) мај.

Владика Акакије на кровној тераси купљене куће.
У позадини се види брдо и византијска тврђава Ајасолук - место
где је свети Јован написао јеванђеље.

Идеја водиља оснивања келије уз гроб светог Јована Богослова била је на првом месту давнашња усрдна љубав ка Светоме, па самим тим и жеља да се на знаменитом мистичном месту његовог погребења, после толико векова заборава, успостави православно богослужбено место, да се поново затрепери светлост одавно угашеног пламичка православног кандила. Иако се ова идеја, макар за сада, не може у потпуности остварити, што због отежаног добијања (због рата у Сирији и Украјини) сталног боравка за стране држављане у Турској, што због немогућности да се неко од расположивог монаштва овде на дуже време пошаље. Велики помак у том правцу свакако представља само постојање овог места и отворена могућност да се у њему током године молитвено проживи који месец уз веру и наду да ће нас напрсник Христов својим моћним заступништвом приближити Христу Богу, чијих смо прси, како пева Владика Николај, свакако недостојни – но бар близу, близу –  ногу!

Домаћини келије гроба св. Јована Богослова по чредама ће бити монахиње српских манастира Утешитељево и Нови Стјеник као и руског заграничног манастира Лесна из Француске, а опслуживаће је свештенослужитељи из Српске Истински Православне Црква и Руске Православне Заграничне Цркве. 

Купљену кућу преиначену у монашко станиште зовемо келија. Келија у монашкој терминологији означава засебну мању зидану насеобину (кућицу) са унутрашњом домаћом капелом (у склопу куће) која је толика да у њој могу живети два - три монаха који су удаљени и независни од манастира и издржавају се својим рукодељем. Ефеска кућица по свему одговара управо таквом концепту монашке насеобине

Наставите са читањем на блогу www.agiostheologosephesus.blogspot.com

Нема коментара: