Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

понедељак, 14. август 2023.

Успенски пост

Пресвятя Богородице спаси нас!


Након Трећег васељенског сабора одржаног у Ефесу 431. године на коме је установљен догмат о поштовању Пресвете Богородице, Црква почиње да развија њено поштовање кроз успостављање богородичних празника. Један од њих је и Успење Пресвете Богородице – Велика Госпојина. 

Током времена Црква је као припрему за овај истакнути Богородични празник увела двонедељни пост који је по строгоћи одмах иза Васкршњег поста.

Овај пост треба да буде пропраћен усрднијим поштовањем Пресвете Богородице, читањем акатиста и молебног канона њој посвећених.

У току овог поста понедељком, уторком, средом, четвртком и петком се пости на води, суботом и недељом на уљу, а риба се једе само на Свето Преображење Господње.

Нема коментара: