Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

петак, 28. март 2014.

Преп. мати Екатерина игуманија Леснинска и Хоповска

Икону преподобне Екатерине Леснинске иконописала је монахиња Алипија,
 иконописица манастира Утешитељево

ПРЕПОДОБНА МАТИ ЕКАТЕРИНА - ОБНОВИТЕЉКА СРПСКОГ МОНАШТВА

Грофица Јевгенија Борисовна Јефимовска, након монашења Екатарина, студирала је књижевност и теологију, а затим се бавила просветитељским и добротворним радом. По добијању благослова од чувеног оптинског старца Амвросија, у октобру 1885. године оснива манастир Лесну. Леснинска монашка обитељ која се налазила на територији садашње Пољске, својевремено је бројала пет стотина монахиња које су збрињавале преко хиљаду сирочади! А покровитељи манастира постају нико други до свети Јован Кронштатски и император Николај Други!

Након Бољшевичке револуција у Русији, на позив српског патријарха Димитрија, мати Екатарина са сестринством долази у Србију. Долазе у Фрушкогорски манастир Хопово . 
Од 1920. до 1941. године заслугом игуманије Екатерине „одројило се“ из Хопова преко тридесет нових монашких обитељи, односно обновљено је женско монаштво у више од тридесет манастира! Зато се матушка Екатарина са правом сматра обновитељком српског монаштва. 
Игуманија Екатерина се упокојила мирно у манастиру Хопову 10. новембра 1925. године. Комунисти су 1943. године запалили Хопово. Манастирско сестринство је пресељено у Београд, а потом, 1950. године успевају да емигрирају у Француску.
Уз усрдну помоћ светог Јована шангајског који је у то време био њихов покровитељ, сестринство Леснинско-Хоповског манастира оснива свој нови манастир у месташцу Провемон, у Нормандији (Француска).

Манастир Лесна у Француској постао је један од најзначајнијих манастира Руске Заграничне Цркве у коме је нарочито волео да борави светитељ Филарет, трећи по реду првојерарх Руске Заграничне Цркве. 

Услед свог неслагања са одлуком Синода Руске Заграничне Цркве да се сједини са екуменистичком и сергијанском Московском Патријаршијом, манастир Лесна је 2007. прешао под омофор Архиепископа Тихона првојерарха Руске Истински Православне Цркве. 

Августа 2011. године, у манастири Лесна од стране руских архијереја, обављена је историјска хиротонија епископа Акакија, првог српског истински православног епископа. Од тада се манастир Лесна налази под архијерејским омофором владике Акакија Утешитељевског.

Фотографија - портрет преподобне

Гроб мати Екатарине је током Другог светског рата услед паљења и рушења манастира Хопово од стране партизана остао необележен. На Преображење 1984.године, њен гроб је откривен и у њему – њено нетрулежно тело. Архимандрит Доситеј из манастира Гргетег је потврдио да су пронашли нетрулежно тело, одећу и крст на грудима матушке као да је сахрањена претходног дана!

Лесненско-Хоповаска игуманија мати Екатерина уврштена је у ред светих Руске Цркве одлуком свештеног Синода Руске Истински Православне Цркве и свечаним чином канонизације у Манастиру Лесни у октобру 2010. године.

ПРЕПОДОБНА МАТИ ЕКАТЕРИНО
МОЛИ БОГА ЗА НАС!

У наставку објављујемо видео клип у који смо уклопиле цртеж преподобне, скицу за икону од владике Акакија и аудио запис на коме владика поје тропар преподобној Екатерини византијским стилом:



Канонизација преподобне Екатерине, октобар 2010. године, манастир Лесна

1 коментар:

Ljubiša K ostić је рекао...

Шта показују, оако сачуване мошти; Преподобне мати Екатетине игуманије Леснинске и Хоповске?
Овде нам Господ доказује, да их Господ није оставио, све оне, коју су избегли од комунистичког терора и остали верни Господу.
То је Исусова Црква, која ће издржати напад сотоне и задржати чистоћу апостолског прејемства.
Жалосно је, што је велики део од те; Цркве Господње, која је ; Руска Православна Загранична Црква, нашла се ван отаџбине и нашла уточиште у заграничју: преваром сотоне, отпао од Господа и приклонио се сотонској дружини.
Хвала Богу, да смо и ми Срби добили апостолско прејемство и постали Црква Господња. Тиме смо и ми обновили СПЦ и остали верна чеда Господу.
Јес да је то веома мала Црква, али бар је остала чиста од прљавштине греха и утицаја сотоне. Она не жели да има било шта са одпадницима од Бога, и ако они себе називају, да су " Српска Православна Црква".
Љубиша.