Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

четвртак, 19. фебруар 2015.

РЕПУБЛИКАНСКЕ РЕФОРМЕ БОГОСЛУЖБЕНИХ ТЕКСТОВА

Реформисана републиканска верзија кондака
Као и на многим другим местима у богослужбеним текстовима и овог пута откривамо измену старог изворног монархистичког садржаја и то у кондаку празника Сретење. Изворна верзија кондака пре републиканско-комунистичко-демократских реформи богослужбених текстова  садржала је попут тропара Часном крсту помињање цара, императора или краља. Да нема сачуваних старих књига не би ни знали шта су све републикански реформатори црквених богослужбених текстова изменили.
У савременој верзији кондака уместо цара, императора или краља помињу се "људи" иако је већ претходно поменуто "житељство" што је једно те исто те се на такав начин поред дрске измене изворног садржаја текста нелогично дуплира исти појам.
Изворна православно-монархистичка верзија кондака 1

Изворна православно-монархистичка верзија кондака 2

Православни хришћани, нарочито црквени појци и типичари, дужни су да проналазе и исправљају овакве врсте реформи богослужбених текстова упоређујући савремене богослужбене књиге са старима дореволуционарним и предратним издањима.

Такође, прочитајте и текст о изворној верзији крстовданског тропара - ОВДЕ

1 коментар:

dejan pesic је рекао...

Ekumenisticka masinerija ce uciniti sve da izvorno pravoslavlje prilagodi sebi,ali se varaju ako misle da su neprimetni u svojim delima