Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

понедељак, 20. јун 2016.

СВЕТА ПЕДЕСЕТНИЦА, ДУХОВДАН 2016. СЛАВА УТЕШИТЕЉЕВА

"Апостоли сеђаху, Господе, а ти посла Духа својега.
То гледаху тада јеврејски синови и задивише се чудом.
Јер их слушаху где кличу другим, туђим језицима,
као што им Дух даваше.
Они, простаци, бише умудрени, те уловише народе у веру,
и бесеђаху ствари божанствене.
Зато и ми вичемо к теби:
Господе, који се показа на земљи
и спасе нас од заблуда, слава теби!"
                                                   Педесетница, вечерње, литијска стихира, глас 2



       Духоносни празник, рођендан и врховни печат наше Свете Православне Цркве, слава Богу, и овај пут смо прославили изнад свега, пуног и молитвеног срца, узносећи благодарност Пресветој Тројици. Светом архијерејском Литургијом на овај дана престолног празника на Утешитељеву началствовао је Његово Преосвештенство Владика Нектарије Шумадијски. По завршетку свете и празничне Литургије обављен је крсни ход- литија, која је уз молитве и благосиљање обишла читаво имање Утешитељева, посвећено Духу Светом нашем вечном Покровитељу. На самом крају Литургије освећени су колач и жито и такође благосиљан је и нови кум славе који ће идуће године бити домаћин. По свршетку дугих и благолепних молитава, појања и благодарности, уследила је трпеза љубави, где смо у заједничкој радости мноштво сабраних верника провели остатак празничног дана.
У току дана још док су верни у великом броју били присутни отслужена је и празнична вечерња, јединствена у години на којој свештеници призивају Духа Светога, а верни од духовданске траве у цркви плету венчиће.
Од свег срца честитамо овај величанствени празника свима вернима и пријатељима нашег манастира уз молитву и жељу да Дух Свети дође и усели се у све нас, како би нас грешне Господ препознао у Царству Своме!

Нема коментара: