Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

понедељак, 20. јун 2016.

СВЕТА ПЕДЕСЕТНИЦА, ДУХОВДАН 2016. СЛАВА УТЕШИТЕЉЕВА

"Апостоли сеђаху, Господе, а ти посла Духа својега.
То гледаху тада јеврејски синови и задивише се чудом.
Јер их слушаху где кличу другим, туђим језицима,
као што им Дух даваше.
Они, простаци, бише умудрени, те уловише народе у веру,
и бесеђаху ствари божанствене.
Зато и ми вичемо к теби:
Господе, који се показа на земљи
и спасе нас од заблуда, слава теби!"
                                                   Педесетница, вечерње, литијска стихира, глас 2       Духоносни празник, рођендан и врховни печат наше Свете Православне Цркве, слава Богу, и овај пут смо прославили изнад свега, пуног и молитвеног срца, узносећи благодарност Пресветој Тројици. Светом архијерејском Литургијом на овај дана престолног празника на Утешитељеву началствовао је Његово Преосвештенство Владика Нектарије Шумадијски. По завршетку свете и празничне Литургије обављен је крсни ход- литија, која је уз молитве и благосиљање обишла читаво имање Утешитељева, посвећено Духу Светом нашем вечном Покровитељу. На самом крају Литургије освећени су колач и жито и такође благосиљан је и нови кум славе који ће идуће године бити домаћин. По свршетку дугих и благолепних молитава, појања и благодарности, уследила је трпеза љубави, где смо у заједничкој радости мноштво сабраних верника провели остатак празничног дана.
У току дана још док су верни у великом броју били присутни отслужена је и празнична вечерња, јединствена у години на којој свештеници призивају Духа Светога, а верни од духовданске траве у цркви плету венчиће.
Од свег срца честитамо овај величанствени празника свима вернима и пријатељима нашег манастира уз молитву и жељу да Дух Свети дође и усели се у све нас, како би нас грешне Господ препознао у Царству Своме!

Нема коментара: