Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

уторак, 25. јун 2013.

Духовдан - Света Тројица 2013. слава Утешитељева

Ове године је нарочито свечано прослављена слава Утешитељева Духовдан. На навечерје празника одслужено је празнично  бдење, а на сам дан празника после малог освећења воде отпочела је торжествена архијерејска литургија која се завршила крсним ходом - литијом.

На светој литургији преосвећени владика Акакије у беседи по читању јеванђеља, између осталог рекао следеће: "Као што неко једном свећом пали другу, а другом трећу, при чему светлост предавањем од једне свеће другој остаје сачувана и никада се немења, тако и кроз полагање руку апостола на њихове наследнике, а потом рукополагање других од стране ових, и тако редом, благодат божанског Духа која се предаје, протиче кроз сва поколења и просвећује све оне који се поверавју православним духовним пастирима и учитељима. Значи без православног архијереја тј. епископа који носи ову благодат и дар Божији нема Цркве и без заједнице са њим немогуће је спасти се. Црквом,чији се темељ налази на земљи и глава јој је Син Божији што по вазнесењу седе са десне стране Оца, тајанствено управља Дух Свети. Само кроз Цркву човечанство може постати причасник божанске природе, ступити у најблискији однос са Пресветом Тројицом. Освећује се и са Богом општи не само душа, него и тело људско у причешћивању Телом и Крвљу Христовом, кроз Кога се сједињује са читавом Пресветом Тројицом. Благодаћу Духа Светога уз учешће своје сопствене воље и напора, понављам – напора, човек се полако преображава, постаје нова твар, судеоник вечнога Царства Божијег, где се вечно наслађује нествореном светлошћу тројединог Бога, Једносушне, Животворне и Недељиве Тројице.

Баш Њему, Богу, Творцу и Спаситељу Нашему, нека је слава, част и поклоњење на вјеки вјекова: Свети Боже који Сином све твориш, садејством Духа Светога; Свети Крепки, кроз Којега Оца познасмо и Дух Свети у свет дође; Свети Бесмртни, Душе Утешитељу који од Оца исходиш и у Сину почиваш: Тројице Света Слава Теби!"
После свете литургије и литије сви присутни су се укрепили славским ручком - трпезом љубави. Све до касно поподне наставило се дружење верних и игра деце широм целог Утешитељева све до вечерње службе на којој су читане духовске молитве уз традиционално плетење венчића од свежепокошене зелене траве распрострте по храму.

СЛАВА ГОСПОДУ ДУХУ СВЕТОМЕ УТЕШИТЕЉУ! 

Кликни за ФОТО АЛБУМ     

Нема коментара: