Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

субота, 28. новембар 2015.

О НЕОПХОДНОСТИ ПОСЕЋИВАЊА ХРАМА БОЖИЈЕГ

Дореволуционарни Руски црквени плакат
Много губе они хришћани који ретко посећују храм Божији, и још више греше они родитељи, који се мало или уопште  не брину о томе, да њихова деца посећују храм Божији. Неопходно је да се непоколебљиво сећамо речи нашег Спаситеља: Не живи човек о самоме хлебу, но о свакој речи која излази из уста Божијих (Мат. 4,4), тј. да је духовна храна такође потребна за душу човека, као што је храна телесна неопходна за утољење глади, за подршку тела. А где ће хришћанин чути реч која исходи из уста Божијих, ако не тамо где Сам Господ наш Исус Христос невидљиво присуствује и поучава оне који су се сабрали у Његово име?
Чије се учење проповеда у цркви? Учење пророка и апостола, који су говорили по надахнућу Духа Светога, учење Самога Господа нашега Исуса Христа, које и јесте  истинска мудрост небеска, истински живот, истински пут, истинска светлост, која просвећује сваког човека, који долази у свет. Ето зашто су, не само деца и они који нису завршили школе, дужни усрдно и често да посећују цркву, него и они који су изучили у светским школама разне науке, они не смеју заборављати да за истинског хришћанина школа не може заменити храм Божији. Учитељи и мудраци световних наука, који предају у светским школама су људи грешни, њихово учење је несавршено, науке који они предају усмерене су ка земаљском, на земаљске ствари и корисне су само за привремени земаљски живот. Међу научницима и наставницима много је оних за које је Христос рекао: Слепи су вође слепима, а слепи слепога ако води, оба ће у јаму пасти (Мат.15,14).
Чему се учи хришћанин у цркви? Он се учи ономе, чему га не може научити ни најмудрији и најискуснији из учитеља света овога - он се учи оној небеској мудрости, која је донешена са неба Сином Божијим. Баш ту, у цркви, сазнаје он и подробности о земаљском животу Господа нашег Исуса Христа, упознаје се са животом и учењем многих угодника Божијих и узима учешће у спасоносној црквеној молитви. То је за хришћанина истинска школа, то је истинско учење, то је истинска наука Богопознања и благочешћа! Одбацимо браћо, барем током празничних и недељних дана сваку животну бригу и усрдно похађајмо храм Божији.

Нема коментара: