Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације. Нека је од Христа Србији милост, а Христу од Србије слава и похвала на вјек вјека. Амин

субота, 28. новембар 2015.

О НЕОПХОДНОСТИ ПОСЕЋИВАЊА ХРАМА БОЖИЈЕГ

Дореволуционарни Руски црквени плакат
Много губе они хришћани који ретко посећују храм Божији, и још више греше они родитељи, који се мало или уопште  не брину о томе, да њихова деца посећују храм Божији. Неопходно је да се непоколебљиво сећамо речи нашег Спаситеља: Не живи човек о самоме хлебу, но о свакој речи која излази из уста Божијих (Мат. 4,4), тј. да је духовна храна такође потребна за душу човека, као што је храна телесна неопходна за утољење глади, за подршку тела. А где ће хришћанин чути реч која исходи из уста Божијих, ако не тамо где Сам Господ наш Исус Христос невидљиво присуствује и поучава оне који су се сабрали у Његово име?
Чије се учење проповеда у цркви? Учење пророка и апостола, који су говорили по надахнућу Духа Светога, учење Самога Господа нашега Исуса Христа, које и јесте  истинска мудрост небеска, истински живот, истински пут, истинска светлост, која просвећује сваког човека, који долази у свет. Ето зашто су, не само деца и они који нису завршили школе, дужни усрдно и често да посећују цркву, него и они који су изучили у светским школама разне науке, они не смеју заборављати да за истинског хришћанина школа не може заменити храм Божији. Учитељи и мудраци световних наука, који предају у светским школама су људи грешни, њихово учење је несавршено, науке који они предају усмерене су ка земаљском, на земаљске ствари и корисне су само за привремени земаљски живот. Међу научницима и наставницима много је оних за које је Христос рекао: Слепи су вође слепима, а слепи слепога ако води, оба ће у јаму пасти (Мат.15,14).
Чему се учи хришћанин у цркви? Он се учи ономе, чему га не може научити ни најмудрији и најискуснији из учитеља света овога - он се учи оној небеској мудрости, која је донешена са неба Сином Божијим. Баш ту, у цркви, сазнаје он и подробности о земаљском животу Господа нашег Исуса Христа, упознаје се са животом и учењем многих угодника Божијих и узима учешће у спасоносној црквеној молитви. То је за хришћанина истинска школа, то је истинско учење, то је истинска наука Богопознања и благочешћа! Одбацимо браћо, барем током празничних и недељних дана сваку животну бригу и усрдно похађајмо храм Божији.

Нема коментара: