Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације. Нека је од Христа Србији милост, а Христу од Србије слава и похвала на вјек вјека. Амин

уторак, 03. мај 2016.

Свето дете – мученик Гаврило Белостокски


Родио се 22. марта 1684. г, у селу Зверки, Белостокског округа, Гродненске губерније (данашња Белорусија), у породици благочестивих хришћана Петра и Анастасије. Одрастао је као благ, незлобиви и побожан дечак. 1690. г. 11. априла мајка шестогодишњег Гаврила однела је мужу који је радио у пољу ручак. Било је то пред празник Васкрсења Христовог.
У том тренутку у дом је ушао подстанар јевреј, поласкавши дете, тајно га је одвео у град Белосток (већинско становнишптво су били Јевреји), где су младенца предали јудејском ритуалном убиству: распели су га на крст који је постављен изнад кадице и проболи са бока кроз ребра, постепено из рана испуштајући крв. После девет дана мучења дете је скончало и његово тело су бацили на ивицу шуме недалеко од села Зверки. Гладни пси луталице, који су нашли тело, не само да га нису растргли, него су га чували од птица грабљивица. На упорни лавеж паса дошли су сељаци који су пролазили недалеко од тог места, пронашли су тело и одмах схватили да је над дететом извршено ритуално убиство. Тело измученог Гаврила, при великој маси људи, дубоко потрешених оваквим зверством, сахрањено је уз сам сеоски храм.
Ритуално убиство детета Гаврила, савремена фреска
30 година после погреба мошти св. Гаврила пронађене су нетљене и пренешене су у крипту зверковског храма. Храм, у којем су чуване мошти детета – мученика 1746. г. до темеља је изгорео, а свете мошти детета – мученика остале су скоро нетакнуте, само је једна ручица мало нагорела. Но, када су свете мошти пренесене у манастир, ручица је чудесно зацељена поновно се покривши кожом. Свети Гаврило је канонизован од стране Руске Православне Цркве 1820. године, а службу му је написао митрополит Антоније Храповицки. Мошти светог отрока Гаврила данас се чувају у свето-Николајевској саборној цркви града Белостока.


Мошти светог детета мученика Гаврила Белостокског
 у Светониколајевском храму града Białystok у Пољској
Тропар детета – мученика Гаврила Белостокског, гл. 5.
Свети дечаче Гавриле, ти си за Прободеног нас ради од јудеја, љуто од истих прободен био, и за Пролившег крв Своју за нас, све тело твоје си на источење крви, у љутим ранама предао. Сада си се у вечној слави уз Њега населио. Зато помени и нас, молимо ми који поштујемо спомен твој, просећи за нас здравље телесно и спасење душа наших.

СВЕТИ ОТРОЧЕ ГАВРИЛО МОЛИ БОГА ЗА НАС!
(помени светог детета-мученика Гаврила славе се 20. априла /ст. кал./ 3. маја /нов. кал./ и 9. маја /ст. кал. 22. маја /нов. кал./ ) 

Нема коментара: