Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

уторак, 03. мај 2016.

Свето дете – мученик Гаврило Белостокски


Родио се 22. марта 1684. г, у селу Зверки, Белостокског округа, Гродненске губерније (данашња Белорусија), у породици благочестивих хришћана Петра и Анастасије. Одрастао је као благ, незлобиви и побожан дечак. 1690. г. 11. априла мајка шестогодишњег Гаврила однела је мужу који је радио у пољу ручак. Било је то пред празник Васкрсења Христовог.
У том тренутку у дом је ушао подстанар јевреј, поласкавши дете, тајно га је одвео у град Белосток, где су младенца предали јудејском ритуалном мучењу: распели су га и проболи са бока кроз ребра, постепено из рана испуштајући крв. После девет дана мучења дете је скончало и његово тело су бацили на ивицу шуме недалеко од села Зверки. Гладни пси луталице, који су нашли тело, не само да га нису растргли, него су га чували од птица грабљивица. На упорни лавеж паса дошли су сељаци који су пролазили недалеко од тог места, пронашли су тело и одмах схватили да је над дететом извршено ритуално убиство. Тело измученог Гаврила, при великој маси људи, дубоко потрешених оваквим зверством, сахрањено је уз сам сеоски храм.
30 година после погреба мошти св. Гаврила пронађене су нетљене. 1746. г. Храм, у којем чуване мошти детета – мученика до темеља је изгорео, а свете мошти детета – мученика остале су скоро нетакнуте, само је једна ручица мало нагорела. Но, када су свете мошти пренесене у манастир, ручица је чудесно зацељена поновно се покривши кожом. Свети Гаврило је канонизован од стране Руске Православне Цркве, а службу му је написао митрополит Антоније Храповицки. Мошти светог отрока Гаврила данас се чувају у свето-Николајевској саборној цркви града Белостока.

Тропар детета – мученика Гаврила Белостокског, гл. 5.
Свети дечаче Гавриле, ти си за Прободеног нас ради од јудеја, љуто од истих прободен био, и за Пролившег крв Своју за нас, све тело твоје си на источење крви, у љутим ранама предао. Сада си се у вечној слави уз Њега населио. Зато помени и нас, молимо ми који поштујемо спомен твој, просећи за нас здравље телесно и спасење душа наших.

СВЕТИ ОТРОЧЕ ГАВРИЛО МОЛИ БОГА ЗА НАС!
(помени светог детета-мученика Гаврила славе се 20. априла /ст. кал./ 3. маја /нов. кал./ и 9. маја /ст. кал. 22. маја /нов. кал./ ) 

Нема коментара: