Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

уторак, 18. април 2017.

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО

"Васкрсења је дан просветлимо се народи, Пасха Господња Пасха, од смрти к животу и са земље ка Небесима, Христос Бог нас преведе, док певамо победне песме."


ПРОСЛАВА ВАСКРСА НА УТЕШИТЕЉЕВУ 2017.

Васкршња Светлост

         Празник Васкрсења Христовог, сам по себи најузвишенији је и најславнији, Празник над празницима, и чини се да је немогуће непрославити га у великој радости и торжеству.
Сам собом, овај празник, носи изобиље Небеске светлости, незалaзног Вечног Дана. Упечатљива је једнообразна, спокојна али истовремено и узбудљива радост, која исијава из сваког човека, присутног у храму ове Васкршње ноћи. Трудови, муке и невоље све се заборавља и нестаје пред Светлошћу Васкрсења. Прошавши поприште поста, оно мало што човек може принети у борби за своје спасење, поклањамо се Васкрсломе Христу, Победиоцу Ада и Таме, нашем Спаситељу, Kоји нас наслађује нетвараном слашћу и прихвата све, без изузетка који прилазе чистог, верујућег срца. Нада је сада најближа свакој души, да нас Господ никада неће оставити и да ће нас увести у Царство Своје вечно, јер сво страдање претрпе ради нас па ево и васкрсе, да би нас ослободио окова смрти и греха, и даровао нам Вечни живот.

Христос Воскресе!


Радосни поздрав и васкршњи целив
Услед изобилне кише, овога пута није вршена Васкршња поноћна литија али то нимало није смањило лепоту богослужења.
Васкршње Црквене песме, целу васкршу ноћ, разгоревале су у срцима празничну радост и посебну молитвену и благодарну надахнутост, допуњаване светлошћу свећа, које су верни држали у рукама током целог богослужења. Свештеник Јован је служио Свету Литургију уз прислуживање јерођакона Арсенија. Скоро сви присутни у храму су те вечери примили Свето Тело и Крв Христову, у знак тога да је Христос васкрсао ради свих, али баш свих људи, само је потребно поверовати и поклонити  му се, и насладити се Његовим даровима које је даровао Својој творевини. Најдраже је било видети најмлађу Христову браћу, децу, која су срећно и бодро пратила богослужење, стајала целу ноћ до самога јутра, и радосно певала.
Ове године на Утешитељеву, није служена Архијерејска Света Литургија јер Његово Преосвештенство Владика Акакије, није био присутан, наиме Страсну седмицу и Васкршње празнике провео је у манастиру Нови Стјеник.

Освећење васкршњих јаја и сира
Радост најмлађих

Отац Јован је у току свете Литургије прочитао присутнима Васкршњу Посланицу, Владике Акакија, преневши свима вернима Владикин Васкршњи поздрав. На крају богослужења оствештани су јаја и сир, а тиме и благосиљан почетак коришћења мрсне хране. Сви верни су на благослов добили шарено јаје. Уследила је наравно и трпеза љубави, на којој је настављено међусобно размењивање радосног расположења и мисли.


Целе Светле седмице, продужава се ова радост Христове победе над смрћу. Света Васкршња Литургија служи се сваки дан.

Христос Воскресе!!!
Нема коментара: