Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

петак, 30. април 2021.

ВЕЛИКИ ПЕТАК

 

Молитвена душа свете Цркве богонадахнуто осећа спасоносну силу и значај часног крста као оруђа којим је клетва скинута са рода људског. Када Безгрешни предаје себе на смрт, Он тиме уништава клетву рода људског. Бесконачна је символика двају дрвета за судбу рода људског: у дрвету познања добра и зла у рају била је усредсређена тајна воље Божје у односу према сазнању рода људског, и род људски је пао крај њега; а дрво крста поново открива сву вољу и љубав Божју према роду људском; крај једног и због једног дрвета род људски пада, крај другог и због другог род се људски диже.

Молитвено сазнање Цркве је снажно проникнуто том двоструком тајном, која је бескрајна и на једној и на другој страни. Христочежњива душа Цркве кротко се обраћа распетом и васкрелом Господу: Ране и муке претрпео си, Христе, исцељујући ране срца мога; а прикован на дрвету уништио си клетву која је била од дрвета. Због дрвета познања добра и зла човек је изгубио вечни живот и био проклет; због дрвета крста Христовог на човека силази благослов Божји и он добија божански живот, јер Спаситељ дрветом крста исцељује клетву која је од дрвета и убија ђавола који је умртвио човека. Дрво крста Спасовог јави се као спасење свету, јер Он по својој вољи би распет на њему, и избави од клетве земнородне људе. Својом чесном крвљу Господ нас је искупио од клетве законске. Крстом својим Господ је уништио клетву која је била од дрвета, и ослободио од ње род људски.

На Велики Петак, када се зло људско које мучи Бога такмичи са Богом који опрашта људима, молитвена мисао Цркве јеца кроз тужну речитост: „Данас се збива страшна и преславна тајна: Неопипљивог хватају, везују Онога који је род људски разрешио клетве, неправедно испитују Онога који испитује унутрашњост срца и душе, у тамници затварају Онога који је бездан затворио, пред Пилатом стоји Онај пред којим дршћући стоје небеске Силе, створење руком удара Творца, на крсну смрт осуђују Онога који суди живима и мртвима, у гробу закључавају Разоритеља ада, слава Теби, незлобиви Господе, који све милостиво подносиш, и који си спасао од клетве све људе“ (Стихира са вечерње Великог петка). „Искупио си нас од клетве законске чесном крвљу својом и копљем прободен источио си бесмртност људима, Спаситељу наш, слава Ти“ (Тропар Великог Петка).

Из Догматике оца Јустина Поповића, Одељак III, Богочовек скида проклетство са рода људскога

Натпис подножја утешитељевског распећа

Тропар Великог Петка, глас 4: Искупил ны еси от клятвы законныя Честною Твоею Кровию, на Кресте пригвоздився, и копием прободся, безсмертие источил еси человеком, Спасе наш, Слава Тебе. Превод на српски језик: Искупио си нас од клетве законске чесном крвљу својом и копљем прободен источио си бесмртност људима, Спаситељу наш, слава Ти.


Нема коментара: