Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

петак, 9. јул 2021.

ИВАЊДАН НА МИКУЉУ

 

На Ивањдан, поводом манастирске славе, преосвећени владика Акакије је служио празничну архијерејску литургију у Светојовањском планинском манастиру Нови Стјеник подно Микуљског камена.

Преосвећеном владики саслуживали су јеромонах Максим из оближњег планинског скита Лучак и јереј Ивица Калиновић из Радовања.

После свечане архијерејске литургије на којој је владика произнео надахњујућу беседу о светом Претечи, уследило је освећење славског кољива и колача кога је преосвећени преломио са новостјеничком игуманијом мати Ефросинијом. Након тога уследила је и славска трпеза љубави.

За време трпезе присутнима се обратила новостјеничка игуманија мати Ефросинија захваливши се свима који су поднели не мали труд пута кроз планинске врлети како би својим молитвеним присутвом увеличали прославу манастирске славе. Том приликом посебно се захвалила присутним приложницима и помагачима манастира.

Монахиње су као и увек све присутне госте ходочаснике ове планинске светиње одушевиле предивним богослужбеним појањем и већ надалеко познатим новостјеничким гостољубљем.




Манастир Нови Стјеник подно Микуљског камена, Јужни Кучај


1 коментар:

Unknown је рекао...

Слава Господу.
На многаја и благаја љета.