Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

понедељак, 27. септембар 2021.

ПОВЕСТ О ПОРЕКЛУ И ТРОЈЕДИНОСТИ КРСНОГ ДРВЕТА


Када је Бог због содомског греха сумпором сагорео Содом и Гомор, чији остаци су сада испод Мртвог мора, поштедио је једино праведног Лота и његову породицу. Али, удаљавајући се од града, Лотова жена прекршила је Божију забрану о не обазирању за Содомом и истог тренутка се претворила у стуб соли. Тако је Лот остао без жене. Није имао сина, већ само две ћерке.

Да им отац не би остао без мушког потомства, да би му «сачувале лозу» њих две се договоре да га опију и да са њим спавају. После сагрешења и отрежњења, праведног Лота је овај страшни грех разједао. Отишао је код свог стрица Авраама, патријарха. Овај му је дао три сува штапа (од три различита дрвета: кедар, кипарис и бор) која је добио од Свете Тројице (гостољубље Авраамово) и рекао да их заједно посади у земљу, па ако озелене то значи да му је Бог опростио гријех. 

Праведни Лот је у покајању заливао ове суве штапове целих 40 година носећи са Јордана воду на магарцу. Три штапа су се на крају примила и од њих је настало једно дрво које се рачвало на три дела, троједино дрво као образ Свете Тројице. Лот је схватио да му је грех опроштен, а дрво је израсло велико и веома лепо. 

Цар Соломон је ово велико и лепо Лотово дрво хтео употребети у изградњи Храма но промислом Божијим никако није могло нигде да се уклопи како год да су га мерили и секли. Ова греда истесана од Лотовог дрвета, као неподесна за уградњу у светињу храма, беше одбачена у Силоамску бању где је лежала 700 година. 

Када је дошло време страдања Господа Исуса Христа, по промислу Божијем, злобни Јевреји су ради што већег осрамоћења Господа Исуса Христа, смислили да се баш од тог „одбаченог“ дрвета направи крст на коме је Он и разапет. 

Црквена богослужења и Светоотачко предање указују на ово небеско и старозаветно порекло спасоносног Крсног Дрвета. 

Нема коментара: