Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

уторак, 30. новембар 2021.

СРПСКА ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ОБЕЛЕЖИЛА СТОГОДИШЊИЦУ КАРЛОВАЧКОГ САБОРА РЗЦ

Гроб митрополита Антонија Храповицког

Ових дана навршило се тачно 100 година од када је у Сремским Карловцима, у Краљевини СХС, по благослову патријарха српског Димитрија и под покровитељством ЊКВ, краља Александра Карађорђевића одржано Свезагранично руско црквено сабрање, руских православних архијереја, свештенства и лаика који су се нашли у изгнанству након пораза Белог покрета у грађанском рату против бољшевика. Сабор је трајао од 21. новембра, до 3. децембра 1921. Касније је преименован у Први Свезагранични црквени Сабор.
 

Сабор је установио Вишу руску заграничну црквену управу (ВРЦУ) која се састојала из Архијерејског Синода и Вишег црквеног савета којим је председавао митрополит Антоније Храповицки, а који је Сабором унапређен у звање заменика патријарха. Овом одлуком, Руска Загранична Црква је званично отпочела своје постојање.

Српска ИПЦ је овом јубилеју посветила целу седмицу, почев од Аранђеловдана, 21. новембра, када је литургијско сабрање у епископији Утешитељево, протекло у знаку обележавања овог јубилеја. Беседа владике Акакије била је посвећена сећању на овај догађај, уз придавање васељенског значаја оснивању и постојању Руске Заграничне Цркве, док су на Великом входу поменути блажене успомене митрополит Антоније и сви учесници Карловачког Сабора.

Током седмице, делегација СИПЦ са уваженом  гошћом високопреподобном игуманијом манастира Лесне из Француске, мати Ефросинијом (Молчановом) 
на Новом гробљу у Београду, одржала је парастос над гробом блаженопочившег митрополита Антонија Храповицког, где су такође поменути и сви учасници Карловачког Сабора. Потом су посетили Сремске Карловце, где је уприличен свечани ручак – академија посвећен овом јубилеју. 



Светковина је завршена свечаном саборном архијерејском литургијом 28. новембра у манастиру Утешитељево.

Епископи Српске ИПЦ: Нектарије Шумадијски и Акакије Утешитељевски са
три игуманије: Амвросијом Новобрдском (Бугарска), Ефросинијом Леснинском (Француска) и Ефросинијом Новостјеничком

Ево дела реферата преосвећеног епископа Акакија Утешитељевског изнесеног на академији у Сремским Карловцима:

“Свесни смо непроцењивог значаја појаве РПЦЗ као чуварке светог Православља у свету, и то баш у време апокалиптичног уништења православних монархија, чије је исчезнуће проузроковало престанак мирнодопског и благоустројеног живота Православне Цркве под државним покровитељством благоверних владара, помазаника Божијих.

Пошто су, по речи Апостола, уклоњени они који су задржавали ширење тајне безакоња (2Сол. 2:7), православни цареви и краљеви, наступила је ера велике апостасије, чије су црквене пројаве биле свејерес екуменизма и јудински грех издаје Цркве богоборцима – сергијанизам. Услед тога, свећњаци готово свих цркава које су  узеле учешћа у безаконим делима таме били су угашени (Отк. 2:5).

Ипак, остатак верујућих, оне који нису преклонили колена своја пред Валом велике апостасије (1Цар. 19:18), Бог није оставио сиротне (Јн. 14:18), него је преко РПЦЗ, која је сачувала Залог правоверја и благодати (1. Тим. 6:20), обновио пламен Педесетнице на свећњацима обудовелих цркава, угашен услед прогона и јереси: Руске Катакомбне, Грчке старокалендарске, напослетку и Српске ИПЦ, кроз предавање апостолског прејемства у виду обнове канонског епископата. Управо се у томе и огледа највећи значај РПЦЗ, јер захваљујући њој, у ХХ веку, страшном веку велике апостасије, врата пакла нису у потпуности савладала Цркву (Мт. 16:18).

Заиста, сви ми – архијереји којима је Божији промисао доделио да живимо у овом часу искушења који је дошао на васцели свет, да искуша оне који живе на земљи (Отк. 3:10), а који носимо на себи прејемствену благодат РПЦЗ – испуњени смо посебним осећајем почаствованости. Јер смо се, ништавни и недостојни, удостојили да будемо изданци, носиоци и настављачи њене благодати.

Наравно, ова  велика почаст носи и велику одговорност која нас обавезује да идемо исповедничким путем РПЦЗ – путем одвајања од апостасије и одбијања учешћа у делима њезиним, тј. ђавољим (pompa diaboli). Да чврсто чувамо Залог истинског православља и истинског правоживља. Да се покажемо истинским подражаваоцима и верним чедима наших отаца и учитеља, и да до краја останемо управо у оној Цркви у којој живе свети Апостоли, Пророци, Мученици и сви Свети, међу којима издвајамо све угоднике Божије Руског Заграничја, а нарочито светог Филарета Њујоршког, новог исповедника чији смо спомен ових дана прославили. Њиховим молитвама да нас Господ све милостиво помилује и спасе. Амин.

Нема коментара: