Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

четвртак, 7. април 2022.

БЛАГОВЕСТИ НА УТЕШИТЕЉЕВУ


Светом архијерејском литургијом на Утешитељеву прослављен је празник Благовести. Литургјом је началствовао његово преосвештенство владика Акакије Утешитељевски уз саслуживање протојереја Алексеја Лебедева из Санктпетербурга и утешитељевског свештеника оца Јована Ристића.

На литургијској беседи, владика Акакије је између осталог рекао:

„Силазак Бога међу људе је највеличанственије дело Божије љубави, Божијег човекољубља. То је најрадоснија вест за људе поробљене грехом, смрћу, сатаном. То је тајна благочешћа, оваплоћења Бога - Бог се јави у телу (1. Тим. 3:16). А вера да је Слово Божије Исус Христос примио на Себе човечију природу разара царство греха сатанско и усиновљује нас Богу Оцу, јер су синови Божији само они који верују у оваплоћеног Богочовека Христа.

Данас се објављује ова велика тајна, предвечна тајна Божја. Тајна да ће Света Дјева родити Бога. Данас се зачиње у утроби Пресвете Дјеве Бог. Света Дјева родивши Бога, сама постаде Богородица. Ово је прва половина ове велике Тајне; а друга је: да ће рођени од Дјеве, Господ Христос, људе начинити боговима. Бог се очовечио, да би се човек обожио. Зато је овај празник Благовести заиста почетак нашега спасења, како и певамо у данашњем тропару празника.”
Нема коментара: