Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

уторак, 14. март 2023.

Позив на национални отпор предаји Косова и Метохије

 СРПСКА ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

АКАКИЈЕ

Епископ Утешитељевски

Председник Архијерејског Савета СИПЦ


Позив на национални отпор предаји Косова и Метохије

Свим верним чедима Светосавске Цркве

Актуелни догађаји обавезују нас архијереје да у име дела отачаствене Цркве коју представљамо, изнесемо наш став поводом одлуке политичког врха Републике Србије да под патронажом САД и ЕУ срамотно окончају процес авнојевског комадања територије Србије.

Прво и пре свега, желимо да вас подсетимо да је Српска Истински Православна Црква као верна следбеница светосавског завета посвећена бескомпромисном чувању три највеће вредности светосавља: православља, монархије и породице (Бог, краљ, дом - св. Николај Жички). Као таква, она не признаје окупациону револуционарну безбожну и антисрпску власт успостављену после Другог светског рата.

Све одлуке комунистичких власти сматрамо безаконима и ништавнима, нарочито оне које се тичу укидања монархије, секуларизације (дехристијанизације) државе и стварања мноштва република и покрајина на историјској територији српског народа.

Такође, не признајемо ни све касније демократски изабране политичке власти од 5. октобра 2000. године па наовамо, које, по привидном свргавању комунизма, нису спровеле одлучну дејугословенизацију, декомунизацију, десекуларизацију и дерепубликанизацију политичког устројства српске државе. Не признајемо их јер нису направиле отклон од државног континуитета са бандитском и богоборном авнојевштином и што нису повратиле законску монархистичку власт. Не признајемо их јер су кроз либерално демократску парадигму (од комунизма ништа мање противну хришћанским и монархистичким вредностима) наставиле даље уништавање духа и тела српске нације.  

Ово наше непризнавање окупаторских власти од АВНОЈ-а, преко Петог октобра па све до данас је толико, да се оно не огледа само у одбијању било какве сарадње са њима и у изостављању црквеним типиком установљених молитава за оне који су на власти током црквених богослужења, већ и у увођењу посебних молитава за свргавање безбожних власти и успостављање престола помазаника Божијих, благоверних краљева српских.

Овде је важно напоменути, да је уз свејерес екуменизма, отпадништво сергијанизма, то јест, признавања безбожних власти и сарадње са њима, главни разлог нашег разилажења са епископатом Београдске патријаршије.

Све горе наведено односи се и на актуелну власт на челу са Александром Вучићем и на целокупну политику коју спроводи његова партија и коалициони партнери, који су својом агресивно – угњетавачком либералном идеологијом – евроатлантизам нема алтернативу, од које је свакако најистакнутији светогрдни акт постављања содомиткиње на чело српске државе, померили границе напуштања традиционалних хришћанских вредности и нормализације зла као нико пре њих.

У том светлу не подржавамо ни једну национално-патриотску политичку групацију која својим учешћем у изборима и раду републиканског парламента, авнојевско-петооктобрашко-напредњачким властима даје било какав легитимитет.

Ипак, у одсудним тренуцима, сличним овоме, када се у име антихристовских евроатлантских интеграција у питање доводи и оно мало преосталог националног достојанства и постојања и када се пред нашим очима бестидно предају и последњи трагови рушевина српске државности дајемо подршку национално-патриотским уличним протестима између којих и оним организованим од већ поменутих парламентарних национално-патриотских организација, под условом да не скрену народ на већ много пута виђене странпутице умиравања народног гнева и реакције, већ да га истински покрену на имало озбиљнији отпор окупацији.

Имајући све горе наведено у виду, дижемо свој глас и позивамо вас на улична окупљања против срамне предаје Косова и Метохије, да својим што је могуће бројнијим присуством дамо допринос исповедничком стајању на једној од последњих линија одбране наше православне вере и нације, шаљући на тај начин снажну поруку наде, да све док постоји и најмањи отпор непријатељу није све узгубљено.

Са вером да, као и у време пророка Илије, још увек има светосавских Срба који нису приклонили своја колена пред Валом велике апостасије - духом антихриста (1 Цар. 19:18), и који су спремни да у одсудном тренутку делатно посведоче своју верност православљу и српству,

Ваш молитвеник пред Господом

+ Епископ Акакије Утешитељевски

Манастир Утешитељево, Трећа недеља Великог поста, 2023.

Нема коментара: