Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

петак, 14. април 2023.

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА СИПЦ

 


Српска Истински Православна Црква

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА 2023.

Архијерејски Савет СИПЦ

под председавањем г. Акакија,

Епископа Утешитељевског.

Свим верним чедима Светосавске Цркве

честитамо празник над празницима

Светло Васкрсење Христово:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

 

„Блажени који не видеше а вероваше“ (Јн. 20:29)

Ове речи васкрслог Господа, упућене првобитно апостолу Томи који је на основу апостолског сведочанства одбио да поверује у васкрсење Христово све док није видео васкрслог Господа и није опипао његово васкрсло тело, упућене су и нама који његово Васкрсење из мртвих нисмо видели телесним очима.

Упућене су свима нама који смо од васкрсења Његовог просторно и временски удаљени целих двадесет столећа. Блажени смо јер нисмо видели али верујемо! Ово блаженство представља велику духовну благодат даровану нам од Господа за нашу веру у васкрсење Његово.

Смрт и грех чине да човек доживљава живот у свету као горчину, као проклетство. Од тог осећања човек се не може избавити све док се не спасе од греха и смрти. А спасење од греха и смрти управо налазимо у овом блаженству или вери блажених на коју је васкрсли Господ указао као незаобилазни пут избављења од греха и смрти: Блажени који не видеше а вероваше.

Ту веру објавили су нам свети апостоли у оном облику како су они видели очима и опипали рукама својим (1. Јн. 1:1) како бисмо и ми који не видесмо а поверовасмо имали заједницу са онима који видеше (1. Јн. 1:3).

Дакле, суштина нашега спасења састоји се од вере у васкрсење Христово. Вера у васкрсење Христово је темељ наше вере јер ако Христос није васкрсао, каже Апостол, онда је вера наша празна и узалудна јер смо још у гресима нашим (1. Кор. 15:14,17). Стога је васкрсење  Христово прва, најважнија, највећа истина, на којој се заснива сва апостолска проповед, сва апостолска вера „која победи свет“ (1. Јн. 5:4).

Као што је крсном смрћу Христовом извршено наше искупљење, тако нам је Његовим васкрсењем дарована бесмртност. Васкрсењем Христовим отворен нам је пут ка свеопштем васкрсењу и прелазак у вечно блаженство Царства Небеског.

Ако Христос није васкрсао, онда није ни умро, вели велики Златоусти, ако није умро, онда није уништио грех, јер се само Његовом смрћу могао уништити како је речено: „Гле, Јагње Божије које узима на се грехе света“ (Јн. 1:29). На који начин узима грехе? Својом смрћу. Управо је због тога назван Јагњетом, зато што је требало да буде заклан, а ако није васкрсао онда није био заклан, а ако није заклан онда грех није уништен онда смо још увек у гресима нашим. Ако смо још у гресима, онда је апостолска проповед узалудна, а ако је проповед узалудна, онда смо ми узалудно и поверовали. А ако Христос није васкрсао онда ни смрт није побеђена; онда је смрт још увек бесмртна.

Највећа Христова победа је била Његово васкрсење из мртвих. Васкрсење из мртвих је изнад свега потврдило Његово свемоћно Божанство. Васкрсење Христово је заувек запечатило Његову победу над грехом и смрћу.

Стога је васкрсење Христово не само главни предмет наше вере, нашег блаженства, нашег спасења, већ и нашег највећег славља, неућутног торжества које свој врхунац достиже управо на празник победе над адом, грехом и смрћу – на празник Васкрсења Христовог.

Вера у васкрсење Христово је вера у живот вечни: „Ко верује у Сина (рођеног, распетог, васкрслог и поново долазећег у слави) има живот вечни, а ко не верује у Сина неће видети живота, него гнев Божји остаје на њему" (Јн. 3:36). 

Браћо и сестре, „памтите Исуса Христа васкрслог из мртвих“ (Тим. 2:8) – памтите васкрсење Христово као темељ наше свете вере и ту веру волите, негујте је и трудите се да по њој управљате живот ваш.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

О Васкрсу, лета Господњег 2023.

Ваши молитвеници пред Васкрслим Господом

Епископ утешитељевски АКАКИЈЕ

Епископ шумадијски НЕКТАРИЈЕ

Нема коментара: