Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

понедељак, 1. мај 2023.

ИС ПОЛА ЕТИ ДЕСПОТА!

На празник Светих жена мироносица, на Утешитељеву, његово преосвештенство епископ Акакије Утешитељевски светом архијерејском литургијом и освећењем именданског кољива, прославио је свој имендан преподобног Акакија Кавсокаливијског (ЖИТИЈЕ).

Његово преосвештенство је у литургијској беседи говорио о женама мироносицама и њиховом значају као ученицама и следбеницама Христовим чији пример верности Христу треба сви да подражавамо. Недељу мириносица је назвао истинским Даном жена. Потом је навео неколико надахњујућих детаља из житија преподобног Акакија Кавсокаливијског који откривају његово натприродно подвижничко житије, описујући га као једног од древних, иако је преподобни живео у 18. веку. (погледајте видео запис литургијске беседе ОВДЕ)

Потом је уследила именданска трпеза љубави (погледајте видео запис беседе на агапама ОВДЕ).
Имендан његовог преосвештенства Владике Акакија - преподобни Акакије Атонски (Оснивач скита Кавсокаливија) прославља се 12. априла по Отачком, старом, а 25. априла по грађанском, новом календару. Пошто празник преподобног Акакија често пада у време Страсне или Светле седмице на Светој Гори у скиту Капсокаливија његов празник прослављају на Недељу мироносица. Овај светогорски обичај прати и манастир Утешитељево.  

Тропар преподобном Акакију Кавсокаливијском, глас 8.
Богоносни преблажени Акакије, од младости све телесно мудровање духу си покорио, настанивши се у пештери божанственог Максима, строгим уздржањем и разноврсним страдањем, сасуд частан постао си Духа Пресветог.
Сабравши монахујућих мноштво, поукама твојим као неком лествицом која усходи на небо, послао си ученике твоје: Романа, Пахомија и Никодима на подвиг мучеништва. Са њима оче непрестано се моли Христу да нам дарује опроштај сагрешења наших.

Нема коментара: