Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

среда, 15. јун 2011.

Прослављена прва слава Утешитељева! Слава Богу!

Главна ливада Утешитељева (пре косидбе) и први разапети шатори
У организацији манастира Нови Стјеник и уз помоћ верника београдске ИПХ парохије на Утешитељеву је прослављен први Духовдан - празник Педесетнице. Већ од почетка прошле недеље на главној ливади Утешитељева разапети су шатори као привремено боравиште трудбеника који су се окупили како би припремили све што је потребно за прославу првог Духовдана. Требало је покосити ливаду, направити нужник, средити улазе на имање како би сваки путнички ауто могао
да уђе на имање, а за то је био потребан багер. Уз то, требало је још организовати изнајмљивање великог шатора под којим би се служила Божанствена литургија као и набавку и припрему хране за празничну трпезу. Од првог дана уз послове и дружење читане су заједничке јутарње и вечерње молитве пред Господњом иконом окаченом на дрво. Сви припремни радови су на време завршени. Ипак, уз добро расположење и свеопшту радост постојала је бојазан у вези временске прогнозе за сам дан недеље јер је званична прогноза постојано јављала да се у недељу готово сигирно очекују пљускови и олуја.

Привремено боравиште трудбеника Утешитељева
Молитве трудбеника на Утешитељеву
Радови
Склапање велике шатре
Церада навучена и ето хлада на ливади 
Ручак, поткрепљивање снага за нове радне задатке
Отварање главног улаза
На навечерје празника одслужено је велико вечерње које су служили јеромонах Акакије и јереј Стефан. За певницом су биле две новостјеничке монахиње. На самој вечерњој служби било је око двадесетак присутних људи. Сутрадан је свануо облачан али леп и миран дан, без пљускова и ветра. Уз оце Акакија и Стефана у служби је узео учешће и јеромонах Нектарије. Пред крај јутарње службе под шатором се окупило већ доста верника. Литургија је била заиста торжествена. Новостјеничку певницу су појачале попадија Јефимија и сестра Марина из Ђале која је иначе врсни појац. Шатор је био украшен зеленилом и лишћем. После празничног јеванђеља о. Акакије је одржао беседу. Уз кратко објашњење празника и појашњења о трећем лицу Свете Тројице - Духу Светоме, истакао је важност правоживља и правоверја уз акценат да је главни циљ хришћанског живота задобијање Духа Светога, а Дух Свети не обитава тамо где нема правоживља и правоверја. Уз то, истакао је и важност чувања истинске вере и предања; опасност савремене апостасије - свејереси екуменизма и чињенице да данас апостасија (отпадништво) слави свој тријумф као у најтежим временима Цркве када је услед силине незнабожштва и јереси Црква била слаба и илегална. Дотакао се и отпадништва Београдске патријаршије. Уз све ово навео је и важност оснивања Утешитељева као духовне оазе у свеопштој пустињи апостасије. После литургије освећени су славски колач и кољиво. Кум овогодишње славе био је гдин Миливоје Миљковић. Потом је о. Стефан спровео све госте по целом имању упознавајући их са замишљеним пројектима. На крају, уследила је и празнична трпеза љубави на којој је о. Стефан одржао прелепу здравицу. После трпезе деца предвођена попадијом Јефимијом одржала су пред присутнима малу приредбу где су рецитовали и певали разне духовне песме уз топле аплаузе присутних. Предвече је одслужена вечерња служба на којој се читају посебне молитве уз које су верници клечећи, од траве разасуте по земљи, плели венчиће.
Импровизовани олтар у великој шатри
За време свете Литургије
Беседа оца Акакија
Велики Вход
Славско кољиво
Окретање славског колача
Благосиљање трпезе
Трпеза љубави
Трпеза љубави
Мала дечија приредба
Срећни људи на Утешитељеву
Духовска светковина се овим вечерњем завршила и тек тада када је дан већ увелико примакао крају почео је разилазак и последњих учесника овог празника. Утисци готово свих гостију, како сазнајемо, дубоки су и прелепи. Свима је кристално јасно да ће Утешитељево постати заиста важан духовни центар и духовна оаза у времену апостасије које нас окружује.

Слава Духу Светоме Утешитељу на оваквој снажној духовној утеси на Утешитељеву!
Велики благослов прве духовданске свете литургије на Утешитељеву

2 коментара:

Огњен Андулајевић је рекао...

Како је било лепо за славу, било је довољно простора за сваког за време службе а после, деца су се напољу играла по огромном имању и мене Марта пита (3 год.)'кад ћемо у ЗЕЛЕНУ ЦУКВУ'. Некако је било безбрижно и благодатно . Сви су одушевљени Лепотом, величином и добром позицијом имања тачно у срцу Србије. Ми ћемо тамо радо долазити...

Анониман је рекао...

Мирољуб-Михаил:Прво саборно окупљање свештенослужитеља,монаха,монахиња и верника СРБСКЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ,као и пријатеља СИПЦ-бејаше предивно,са много благодати Светог Духа,Духа Утешитеља и Св.Тројице,на имању са именом "Утешитељево". Многима су потекле сузе радоснице а срце испуњено умиленијем. Света Тројице услишите молитве наше и подарите брз и стабилан развој СИПЦ.