Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

недеља, 15. мај 2016.

ИМЕНДАН ПРЕОСВЕЋЕНОГ ЕПИСКОПА АКАКИЈА
На празник светих жена мироносица, преосвећени епископ Акакије је прославио свој имендан преподобног оца Акакија кавсокаливијског. Иако се свети слави 12. априла по православном календару, ради тога што готово увек његов дан падне у периоду Часног поста и то Велике или Светле седмице, где по богослужбеном типику није изводљиво да се прославља. По обичају са Свете Горе, тачније из скита Кавсокаливија, његово празновање се ради тога увек премешта на недељу жена мироносица.

Пред крај свете архијерејске литургије преосвећени владика Акакије је из светог олтара изнео честицу моштију светога на поклоњење свим присутнима. У прослави имендана узео је учешће и преосвећени епископ Нектарије. Потом је уследила слављеничка трпеза љубави уз предавање поклона слављенику и неколико надахнутих здравица.

Тропар преподобном Акакију Кавсокаливијском, глас 8.
Богоносни преблажени Акакије, од младости све телесно мудровање духу си покорио, настанивши се у пештери божанственог Максима, строгим уздржањем и разноврсним страдањем, сасуд частан постао си Духа Пресветог.
Сабравши монахујућих мноштво, поукама твојим као неком лествицом која усходи на небо, послао си ученике твоје: Романа, Пахомија и Никодима на подвиг мучеништва. Са њима оче непрестано се моли Христу да нам дарује опроштај сагрешења наших.

Нема коментара: