Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

недеља, 15. мај 2016.

ИМЕНДАН ПРЕОСВЕЋЕНОГ ЕПИСКОПА АКАКИЈА




На празник светих жена мироносица, преосвећени епископ Акакије је прославио свој имендан преподобног оца Акакија кавсокаливијског. Иако се свети слави 12. априла по православном календару, ради тога што готово увек његов дан падне у периоду Часног поста и то Велике или Светле седмице, где по богослужбеном типику није изводљиво да се прославља. По обичају са Свете Горе, тачније из скита Кавсокаливија, његово празновање се ради тога увек премешта на недељу жена мироносица.

Пред крај свете архијерејске литургије преосвећени владика Акакије је из светог олтара изнео честицу моштију светога на поклоњење свим присутнима. У прослави имендана узео је учешће и преосвећени епископ Нектарије. Потом је уследила слављеничка трпеза љубави уз предавање поклона слављенику и неколико надахнутих здравица.





Тропар преподобном Акакију Кавсокаливијском, глас 8.
Богоносни преблажени Акакије, од младости све телесно мудровање духу си покорио, настанивши се у пештери божанственог Максима, строгим уздржањем и разноврсним страдањем, сасуд частан постао си Духа Пресветог.
Сабравши монахујућих мноштво, поукама твојим као неком лествицом која усходи на небо, послао си ученике твоје: Романа, Пахомија и Никодима на подвиг мучеништва. Са њима оче непрестано се моли Христу да нам дарује опроштај сагрешења наших.

Нема коментара: