Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

недеља, 20. новембар 2016.

ПРАЗНИК СВЕТИТЕЉА ФИЛАРЕТА ВОЗНЕСЕНСКОГ

Икона светог Филарета, рад иконописачке радионице манастира Нови Стјеник

Светитељ Филарет Вознесенски,
митрополит Њујоршки

Данас наша света Истински Православна Црква прославља помен светитеља Филарета новог исповедника. Светитељ Филарет Вознесенски је славни исповедник Православља, заштитник Цркве Христове од јереси над јересима екуменизма, трећи по реду Првојерарх Руске Заграничне Цркве.

Апостасија јереси екуменизма која је кулминирала узајамним скидањем анатема 1965. године од стране „православних“ екумениста на челу са Цариградским патријархом Атинагором и Римског папе је узела маха. Свети Филарет је својим знаменитим Посланицама туге одлучно дигао свој глас против овакве нечувене издаје православља. Јерес екуменизма и њено зловерје су све више расли тако да се са међухришћанског прешло на међурелигиозни екуменизам где су „православни“ екуменисти богохулно тврдили како верују у истог Бога са јудејцима, и мухамеданцима заједно се са њима и молећи. Борба светитеља за чистоту Православља овенчана је анатемом свејереси екуменизма која је донешена његовим заузимањем на сабору Руске Заграничне Цркве 1983. године. Светитељ се чврсто држао еклисиолошког става да су цркве Светског екуменистичког православља услед отпадништва сергијанизма, новокалендарског раскола и јесерси екуменизма лишене благодатности светих тајни. Он је насупрот Светском православљу желео да ојача покрет Истинки Православних Хришћана у целоме свету. Помагао је како Грчке ревнитеље за Отачки календар тако и Руске катакомбнике. На његову иницијативу, Руска Загранична Црква је канонизовала Свете Новомученике руске на челу са царем-мучеником Николајем и царском породицом као и друге угоднике Божије.
Године 1982. пројавило се велико чудо милости Божије – чудотворна икона Мајке Божије, Иверско-Монтреалска, која је током 15 година непрестано обилно точила миро да би чудесно нестала у време када је Руска Загранична Црква напустила исповеднички курс светитеља Филарета.
Човек врлинског живота, сматран за живота угодником Божијим преставио се у Господу 21. новембра (н.к.) 1985. године на дан светог Архистратига Божијег Михаила, борца против прве јереси од настанка света. 10. новембра (н.к.) 1998. обретене су његове потпуно нетрулежне мошти. Руска Истниски Православна Црква, на челу са архиепископом Тихоном, канонизовала је светитеља Филарета 2008. године, и одредила његово празновање на дан његовог блаженог упокојења тј 21. новембар (н.к.).


Тропар, глас 8.

Ис­по­вед­ни­че Пра­во­сла­вља, изабрани ар­хи­па­сти­ру Цр­кве Хри­сто­ве, по­след­њих вре­ме­на велики све­тил­ни­че, Исти­ни­тог Пра­во­сла­вља чу­ва­ру и по­бор­ни­че. Је­ре­си но­ве екуменизма веч­ни по­сра­ми­те­љу, ка­но­на све­ште­них и дог­ма­та божанствених учи­те­љу. Бо­го­но­сни оче наш Фи­ла­ре­те, моли милостивога Бога да Цр­кви мир дарује, а душама нашим велику милост.


Молитвама светог угодника Божијег митрополита Филарета новог исповедника, Господе Исусе Христе Боже наш помилуј и спаси нас. Амин.


Нема коментара: