Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

петак, 27. јануар 2017.

САВИНДАН - СРПСКИ ВАСКРС

Икона Св Саве из манастирске радионице

      И ове године је на Утешитељеву усрдно, молитвено и веома свечано прослављен велики српски празник, Савиндан - празник просветитеља српског Светог Саве равноапостолног. 
Пред крај свете архијерејске литургије, којом је началствовао Преосвећени Владика Акакије Утешитељевски, већ традиционалано, одржана је и мала дечија приредба на којој су присутни мали светосавци, после рецитација добили од владике светосавске поклон - пакетиће. 
Овога пута специјално изненађење пакетића, биле су шоље са прелепим светосавским изображењем. Током целога дана често се гласно и једнодушно орила светосавска химна, која не може а да не покрене свако срце српско, на најнежнија и најхрабрија осећања, према Богу и роду.


По отпусту литургије освећени су кољиво и колач у славу и част Светог Саве.После заједничке славске трпезе, молитвено славље је настављено. Преосвећени епископ Акакије Утешитељевски свечано је прочитао акатист Светом Сави пред великом светињом Утешитељева - честицом моштију плевљанске шаке светог Саве која је поред малог прста који се чува у Трнову у Бугарској једини преостали и до сада сачувани део нетљених моштију светог Саве које су Турци својевремено спалили у Београду.

Акатист пред светим моштима
Молитвени кутак код моштију Светог Саве 
Да нас Свети Сава све сачува у ова тешка и надасве смутна времена, да пред нама неодступно стоји као духовни Светионик у тами савременог отпадништва од вере и благочешћа. 

СВЕТИ САВО МОЛИ БОГА ЗА НАС!

Нема коментара: