Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

петак, 27. јануар 2017.

САВИНДАН - СРПСКИ ВАСКРС

Икона Св Саве из манастирске радионице

      И ове године је на Утешитељеву усрдно, молитвено и веома свечано прослављен велики српски празник, Савиндан - празник просветитеља српског Светог Саве равноапостолног. 
Пред крај свете архијерејске литургије, којом је началствовао Преосвећени Владика Акакије Утешитељевски, већ традиционалано, одржана је и мала дечија приредба на којој су присутни мали светосавци, после рецитација добили од владике светосавске поклон - пакетиће. 




Овога пута специјално изненађење пакетића, биле су шоље са прелепим светосавским изображењем. Током целога дана често се гласно и једнодушно орила светосавска химна, која не може а да не покрене свако срце српско, на најнежнија и најхрабрија осећања, према Богу и роду.


По отпусту литургије освећени су кољиво и колач у славу и част Светог Саве.







После заједничке славске трпезе, молитвено славље је настављено. Преосвећени епископ Акакије Утешитељевски свечано је прочитао акатист Светом Сави пред великом светињом Утешитељева - честицом моштију плевљанске шаке светог Саве која је поред малог прста који се чува у Трнову у Бугарској једини преостали и до сада сачувани део нетљених моштију светог Саве које су Турци својевремено спалили у Београду.

Акатист пред светим моштима
Молитвени кутак код моштију Светог Саве 
Да нас Свети Сава све сачува у ова тешка и надасве смутна времена, да пред нама неодступно стоји као духовни Светионик у тами савременог отпадништва од вере и благочешћа. 

СВЕТИ САВО МОЛИ БОГА ЗА НАС!

Нема коментара: