Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације. Нека је од Христа Србији милост, а Христу од Србије слава и похвала на вјек вјека. Амин

субота, 07. април 2018.

ПОГРЕБЕЊЕ ХРИСТОВО


Онај Који је бездан закључао гледа се мртав, и смирном и плаштаницом обавијен у гроб се полаже, као смртан – Бесмртник. Жене пак дођоше да Га помажу миром, плачући горко  и вапијући: Ово је преблагословена Субота, у којој Христос уснувши, васрснуће тридневан.

Кондак Велике  Суботе

 На Утешитељеву, наставља се пун круг богослужења Страдања Христових. Стојећи у тихој и мрачној, мирисом када испуњеној цркви, клечећи пред распетим Христом, Царем Славе, у молитви  душа се надахњује мислима духовним, како кроз муке и  страдања, нелогична и срамна за пали разум и овај свет што у злу лежи, добија Милошћу Божијом, и Његовом Крсном Жртвом, непроцењиве дарове, и бива увенчана венцем Небеским и  дарована Животом  Вечним. У тузи у којој се назире Незалазна Светлост Васкрсења Христовог...Скинувши Те, Речи, с дрвета мртва, у гроб Те сада Јосиф положи, но васкрсни спасавајући све као Бог!
Статије опела Христовог
Распрострт на дрвету Крста, сабрао је људе око Истине Своје и свима источио опроштај. Висећи тако распет, муке смртне за нас трпећи, ускоро Христос Живот и Господар свега, полаже се у гроб, скинут са Крста, и миром помазан.
Уследило је погребење Христово и  опело, које се служило целу ноћ између Великог Петка и Велике Суботе, до самог свитања, потресно али и препуно наде и неизрециве Љубави Божије и Жртве.


Не ридај мене, Мати, гледајући у гробу Сина, кога си у утроби бесемено зачела; јер ћу васкрснути и прославићу се,  и  узнећу у слави, непрестано као Бог, оне који Те вером и љубављу величају.
Ирмос девете песме Велике Суботе
Мироносицама женама крај гроба пришавши анђео говораше: мириси мртвима приличе, а Христотс се показа трулежи стран!
Тропар Велике Суботе


Животе Христе, у гроб си положен био, и анђелске војске се ужасаваху, славећи Твоје снисхођење!
Статије опела Христовог
Поклањамо се сви Цару Васељене, Који је поставио мере земљи, Христу, и целивамо Његово мртво Тело, Који сада у малом гробу лежи. Дуго остајемо у немој молитви и страху пред Плаштаницом Христовом, срцем гледајући ову Тајну Неизрециву и чекајући Светло Васкрсење Христово, Коме се надамо поклонити.

Нема коментара: