Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

субота, 07. април 2018.

ПОГРЕБЕЊЕ ХРИСТОВО


Онај Који је бездан закључао гледа се мртав, и смирном и плаштаницом обавијен у гроб се полаже, као смртан – Бесмртник. Жене пак дођоше да Га помажу миром, плачући горко  и вапијући: Ово је преблагословена Субота, у којој Христос уснувши, васрснуће тридневан.

Кондак Велике  Суботе

 На Утешитељеву, наставља се пун круг богослужења Страдања Христових. Стојећи у тихој и мрачној, мирисом када испуњеној цркви, клечећи пред распетим Христом, Царем Славе, у молитви  душа се надахњује мислима духовним, како кроз муке и  страдања, нелогична и срамна за пали разум и овај свет што у злу лежи, добија Милошћу Божијом, и Његовом Крсном Жртвом, непроцењиве дарове, и бива увенчана венцем Небеским и  дарована Животом  Вечним. У тузи у којој се назире Незалазна Светлост Васкрсења Христовог...Скинувши Те, Речи, с дрвета мртва, у гроб Те сада Јосиф положи, но васкрсни спасавајући све као Бог!
Статије опела Христовог
Распрострт на дрвету Крста, сабрао је људе око Истине Своје и свима источио опроштај. Висећи тако распет, муке смртне за нас трпећи, ускоро Христос Живот и Господар свега, полаже се у гроб, скинут са Крста, и миром помазан.
Уследило је погребење Христово и  опело, које се служило целу ноћ између Великог Петка и Велике Суботе, до самог свитања, потресно али и препуно наде и неизрециве Љубави Божије и Жртве.


Не ридај мене, Мати, гледајући у гробу Сина, кога си у утроби бесемено зачела; јер ћу васкрснути и прославићу се,  и  узнећу у слави, непрестано као Бог, оне који Те вером и љубављу величају.
Ирмос девете песме Велике Суботе
Мироносицама женама крај гроба пришавши анђео говораше: мириси мртвима приличе, а Христотс се показа трулежи стран!
Тропар Велике Суботе


Животе Христе, у гроб си положен био, и анђелске војске се ужасаваху, славећи Твоје снисхођење!
Статије опела Христовог
Поклањамо се сви Цару Васељене, Који је поставио мере земљи, Христу, и целивамо Његово мртво Тело, Који сада у малом гробу лежи. Дуго остајемо у немој молитви и страху пред Плаштаницом Христовом, срцем гледајући ову Тајну Неизрециву и чекајући Светло Васкрсење Христово, Коме се надамо поклонити.

Нема коментара: