Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

недеља, 15. март 2020.

КОРОНА ВИРУС, САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ



Српска Истински Православна Црква
Архијерејски Савет

Недеља Светог Григорија Паламе
02/15. март 2020.

САОПШТЕЊЕ  ЗА ЈАВНОСТ
поводом новонастале ванредне ситуације у свету и Србији у вези са епидемијом корона вируса

Драга браћо и сестре,

Услед ескалације панике изазване појавом епидемије корона вируса обавештавамо вас да се редовни ток и начин богослужбеног живота наше црквене заједнице неће мењати.
Као служитељи црквених тајни, помно пратимо дешавања везана за ширење новојављеног вируса.  Ово што ћемо вам саопштити, безбожни злонамерници могу протумачити и осудити као шарлатански и лакомислени однос према опасној епидемији.  Оваквим нападима унапред не придајемо никакав значај јер ми не износимо наш став по овом питању него наше обраћање ослањамо на вековно предање и искуство православне цркве, која се у својој двехиљадегодишњој историји безброј пута сусретала са ширењем много опаснијих и смртоноснијих заразних  болести.

Често је баш Црква са њеним светотајинским мистичним приступом  била један од главних чинилаца сузбијања великих смртоносних зараза. У историјским летописима и житијима светих можемо наћи мноштво примера да су свештенослужитељи у време смртоносних заразних болести, своје свештенодејство удвостручавали, служили свеноћна бдења, молебане и са чудотворним светињама, моштима светих, крстовима и иконама спроводили литије по градовима и областима захваћеним заразом.

У тешким тренуцима харања опаких  болести Црква никада није уводила ванредне мере предострожности какве се данас помињу: суспендовање богослужбених окупљања, избегавања целивања свештеничких руку ради примања благослова и светих икона, укидање давања причешћа животворних тајни Тела и Крви Христових из истог светог путира и са истом кашичицом итс.

На предлоге или принуде световних власти у вези са спровођењем оваквих  мера у црквеном животу гледаћемо или као на пуку неупућеност у натприродну  мистично-чудотворну природу Цркве Христове, или као на злонамерни антицрквени напад оних који се изругавају свему божанском и светом.
    
Навешћемо само један од многобројних примера чудотворног деловања Цркве у време смртоносних зараза. У VI веку у време када је страшна куга десетковала грађане Рима, епископ римски, свети Григорије Двојеслов организовао је велику литију по улицама прокаженог Рима са иконом Пресвете Богородице, чијом је чудотворном силом куга моментално заустављена и искорењена. Та икона се до данас поштује као заштитница Рима, а позната је по имену Богородица „спасење народа римског“.

Некада су смртоносне епидемије сматране казном Божијом за народне грехе, те је Црква заједно са владарима и народом реаговала не паником за очување телесног здравља, већ великим свенародним покајањем, усрдним молитвама, ванредним постовима, трудом на промени и усаглашавању живота са јеванђелским учењем и божанским заповестима. Речју, народ се масовно враћао себи и Богу, и највећи део пажње, поред мера техничког сузбијања заразе, био је усмерен на духовно оздрављење.    

Нисмо против санитарне предострожности и превентивних епидемиолошких мера, али њих не можемо мешати са Црквом као мистично-чудотворним организмом који, иако се налази на земљи, није од овога света.

Верујемо и исповедамо да црквена молитвена сабрања верних који се окупљају у Божије храмове, са циљем молитвеног обраћања Богу, примања Светих Тајни и благослова Божијег преко православног свештенства, не само да нам не могу нашкодити, у смислу преношења вируса, него напротив, она су једина поуздана брана и једини делотворни свемогући лек.

У наше време када харају опасне по здравље и живот заразне болести сви панично страхују за своје телесно здравље и живот. Такав страх није нов, он нас прати још од грехопада првих људи. Но, хришћанину не приличи да се предаје оваквом паничном страху јер треба да зна да је сила Божија већа и јача од свакога зла, напасти, болести, па и саме смрти.

Главни циљ и животни смисао човеков није сачување овоземаљског живота – што је, уосталом, самом човеку у крајњем исходу немогуће – већ учешће у Христовој победи над смрћу , у Његовом Васкрсењу и животу будућег века.

Због наше одвојености од Бога и свенародне огреховљене  декаденције, потребан нам је не панични страх од болести и смрти, него страх Божији који ће нас навести на ревност да постанемо и до краја останемо верне слуге Бога живога.

 Док траје опасност од вируса и ванредно стање изазвано његовим ширењем, овим саопштењем налажемо свом свештенству, служење молебана Престветој Богородици, сваке недеље, после божанске литургије.

Да ли је реална паника коју подижу средства масовне комуникације и да ли је нови корона вирус стварно толико опасан по светску популацију,  то сада не можемо са сигурношћу проверити нити утврдити.

Једно је сигурно, ми верујемо у нашег спаситеља Христа и узносимо Му наше молитве да нас избави од скривених замки лукавог антихриста, сваке невоље, гнева, опасности и нужде, штетних ветрова, смртоносне болести и од сваког зла и да нас помилује и спасе као благ и човекољубив. Амин.

Канцеларија Архијерејског Савета СИПЦ


2 коментара:

Mira је рекао...

Амин. Благодаримо на овом тексту.

zivkozivkovic33@gmail.com је рекао...

Имамо најјачег САВЕЗНИКА; ГОСПОДА БОГА! СВЕ ЗА ХРИСТА, ХРИСТА НИ ЗА ШТА! АМИН!