Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

субота, 29. август 2020.

СЛАВА СВЕТОУСПЕНСКОГ МАНАСТИРА КОШТУНИЋИ

Смештен на обронцима Равне Горе, манастир Коштунићи, који је уједно и епископско седиште шумадијске епископије Српске ИПЦ, прославио је свој престолни празник, свечасно Успење Пресвете Богородице.

И поред тога што је манастир Коштунићи као и сам манастирски храм још увек у изградњи, манастирска слава је торжествено прослављења уз приличан број верника и ходочасника из разних крајева Србије.

Домаћин славе, преосвећени епископ Нектарије началствовао је свечаном архијерејском литургијом уз саслуживање уваженог госта преосвећеног епископа Акакија Утешитељевског и неколико свештенослужитеља.

На литургијској беседи народу се обратио владика Акакије, честитавши домаћинима и свима присутнима празник. Уз веома узвишену похвалу Пресветој Богородици са описом Њеног свечудесног уснућа, владика се осврнуо на значајну улогу Пресвете у домостроју спасења људског рода. Да је преко Ње, кроз тајну оваплоћења Бог постао Син човечији, а човек син Божији, да је својим пречистим рођењем земљу онебесила и род људски обожила. И као такву, владика је назвао највећом небеском заступницом нашом пред Богом. Уз молитву: „Пресвјатаја Богородице спаси нас!“, владика се у име свих помолио Пресветој, да у овим тешким и смутним по хришћане и Цркву временима, буде свима нама нарочита и усрдна молитвена заступница пред Богом.

По светој литургији преосвећени владика Акакије је осветио славско жито и са домаћином славе, преосвећеним епископом Нектаријем преломио славски колач, након чега је јереј Јован Ристић свечано произнео многољетсвије домаћину, на које се храмом из свих уста заорило „многаја љета“, „многаја љета“, „многаја љета“.

Када су молитве у храму окончане, уследила је трпеза љубави, на којој су произнети свечани поздрави и здравице. Владика Нектарије је у свом обраћању честитао празник свима присутнима и захвалио се добротворима манастира на њиховој несебичној помоћи. После агапа, уследили су опуштени разговори и дружење, уз раздрагано играње мноштва присутне деце.

На крају морамо навести да је долазак у манастир, као и одлазак, био прилично отежан за обична путничка возила јер су недавне обилне падавине на неколико места прилаза манастиру озбиљно поквариле до тада прилично добар шумски пут. Али уз помоћ Пресвете Владичице није било већих проблема.

Слава Богу и Пресветој Мајци Божијој Приснодјеви Марији, чије молитвено заступништво увек са нама да имамо! Амин.   

ФОТО АЛБУМ

1 коментар:

Mira је рекао...

Слава Богу и хвала Богу за све. Молитвама Пречисте Богородице да нас Господ Бог просветли и помилује и сачува од свакога зла.Амин.