Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

понедељак, 14. септембар 2020.

Беседа владике Акакија на јеванђелску причу о свадби Царевог сина


Недеља 14. по Духовдану, прича о свадби сина Царева (Мат.22,1,14). 

Епископ Акакије кроз литургијску беседу тумачи ово јеванђеље и објашњава црквено - отачко учење о кажњавању и замени Јевреја, које је изложено и у причи о злим виноградарима. Чије место, изабраног Божијег народа, Бог уступа Цркви Христовој и хришћанима као новом Израиљу. 

Ипак, од новоизабраних, Бог тражи "свадбено рухо", тј. чисти крштењски хитон, који, иако током времена испрљан гресима, треба да буде избељен делима покајања. 

Само тако, покајањем очишћени, можемо се надати Царству Небеском.


1 коментар:

дејан миријевац је рекао...

прелепа беседа преосвећеног Владике Акакија. само тако наставите.