Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

уторак, 22. септембар 2020.

МАЛА ГОСПОЈИНА - ДУХОВНО РАДОВАЊЕ У РАДОВАЊУ

Јереј Ивица Калиновић у средини са саслужујућим свештенством

На празник Мале Госпојине, Рођења Пресвете Богородице, недалеко од Велике Плане, у селу Радовање, озваничено је још једно богослужбено место СИПЦ.

При дому јереја Ивице Калиновића у Радовању, катакомбна богослужења се обављају од Васкрса ове године. Она су отпочета благословом преосвећеног епископа Акакије, како би верници тога краја могли присуствовати васкршњим богослужењима у време „ковид19“ прогона цркве и вишедневних полицијских часова.

Богослужења у радовњској домаћој капели настављена су и после „ковид19“ затварања готово редовно, сваке недеље и празника. Око оца Ивице и ове катакомбне богомоље почео се окупљати известан број верника којима је ово најближи храм под омофором СИПЦ. Владика Акакије је на основу тога дао свој архипастирски благослов да се у Радовању отпочне са оснивањем редовне парохије утешитељевске епархије СИПЦ за Подунавски округ, што свакако подразумева и благослов за изградњу храма.

За парохијску славу новоосноване радовањске парохије, изабран је празник Мала Госпојина, тако да је овогодишња прослава овог дивног и радосног богородичиног празника у Радовању, у ствари била и прослава прве парохијске славе.

Отац Ивица са својом породицом и својим парохијанима уприличио је на свом живописном имању у етно стилу, право мало богомољачко торжество, и то баш за прву славу њихове парохије.

Поред надлежног архијереја, владике Акакија, радовањско славље је својим присуством увеличао и преосвећени Нектарије, епископ Шумадијски.

Предивно саборно богослужење (због мањка простора није служена архијерејска литургија), беседе, архијерејско освећење славског колача, домаћинско гостољубље, богата славска трпеза, богомољачке здравице, говори и пјеснопјенија, оставили су на све присутне диван утисак о дивном почетку стварања нове оазе истинског православља, која ће свакако бити важан духовни центар истинског православља не само за Подунавски округ, него и шире.

ПРЕСВЈАТАЈА БОГОРОДИЦЕ СПАСИ НАС!


Нема коментара: