Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

петак, 04. октобар 2013.

Монахиње преузеле доње Утешитељево

Благословом преосвећеног владике Акакија три новостјеничке монахиње премештене су са Микуља на Утешитељево. На дан светог великомученика Евстатија Плакиде 2. октобра по грађанском календару доње Утешитељево (доњи ниво) је званично постало женски манастир посвећен, како је одавно планирано, новопрослављеној светитељки преподобној Екатерини Леснинској и Хоповској.

Јеромонах Максим је благословом преосвећеног владике Акакија премештен са Утешитељева на службу у Ћирилометодијевски манастир Угоре (Врдник, фрушка Гора). Иначе, јеромонах Максим је својевремено пре годину и по дана привремено постављен на Утешитељево како би својим сталним присуством помагао успостављању основних услова за живот и самим тим омогућио долазак монахиња. У том периоду је трпео вербалне нападе, претње  и непријатности екуменистичких попова из Сопота и околине која су кулминирала терористичким нападом на Утешитељево када је он тешко испребијан, а на храм је подметнут пожар који се само Божијим чудом није проширио. Уз обављање послушања отац Максим се тиме удостојио и венца исповедништва.

Свештенослужење при Утешитељеву преузимају на себе свештеници Стефан Николић и Јован Ристић.

Пред долазак монахиња почели су интезивни радови затварања трпезарије са веома оскудним финансијским средствима. Уџерица звана трпезарија почиње да личи на ушушкан затворен простор. Без обзира на прве ударе оштрих ненаданих октобарских хладноћа унатра је прилично удобно.Прилозима браће и сестара Срба из далеке Аустралије за Владику Акакија је купљена привремена "епископска резиденција" - камп приколица. Пошто је Утешитељево иначе његово званично седиште ова "резиденција" ће омогућити чешће и дуже боравке преосвећеног владике на Утешитељеву.

Богољубивом добротом браће из Црне Горе за сестре на доњем Утешитељеву обезбеђен је и огрев за предстојећу зиму.

Слава Господу Утешитељу!

Нема коментара: