Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

недеља, 29. децембар 2013.

Епископ Акакије осветио антиминсе


У Недељу праотаца, 16/29. децембра т.г. његово преосвештенство г. Акакије, Утешитељевски, служио је свету литургију у храму свете Екатерине леснинске на Утешитељеву.
Пре свете литургије преосвећени владика је осветио антиминсе за потребе Епархије утешитељевске. Преосвећеном владици г. Акакију саслуживали су јереји Стефан Николић и Јован Ристић као и јерођакон Арсеније.

Антиминс (лат. ante-mnesa — уместо трпезе) је литургијско платно на којем су представљена страдања Христова и полагање у гроб, које се полаже на часну трапезу, у олтару Цркве. На њему се врши Света литургија. У антиминс се при освећењу ушивају део моштију светитеља или мученика. Антиминс носи потпис месног епископа. По традицији, очуваној из првих векова, антиминс замењиваше освећени олтар, будући обавезан за служење Литургије. Уопште, мошти мученика, било да су стављене под олтарски престо, било да су зашивене у антиминсу, представљају небеску Цркву на којој почива земаљска Црква. Сваки свештеник прима антиминс од свога епископа, чији потпис гарантује не само постојање евхаристијске месне заједнице, него и светог заједништва које постоји између епископа и свештеника. Освећени антиминс апсолутно је потребан за вршење Тајне Евхаристије.

Нема коментара: