Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

недеља, 29. децембар 2013.

Епископ Акакије осветио антиминсе


У Недељу праотаца, 16/29. децембра т.г. његово преосвештенство г. Акакије, Утешитељевски, служио је свету литургију у храму свете Екатерине леснинске на Утешитељеву.
Пре свете литургије преосвећени владика је осветио антиминсе за потребе Епархије утешитељевске. Преосвећеном владици г. Акакију саслуживали су јереји Стефан Николић и Јован Ристић као и јерођакон Арсеније.

Антиминс (лат. ante-mnesa — уместо трпезе) је литургијско платно на којем су представљена страдања Христова и полагање у гроб, које се полаже на часну трапезу, у олтару Цркве. На њему се врши Света литургија. У антиминс се при освећењу ушивају део моштију светитеља или мученика. Антиминс носи потпис месног епископа. По традицији, очуваној из првих векова, антиминс замењиваше освећени олтар, будући обавезан за служење Литургије. Уопште, мошти мученика, било да су стављене под олтарски престо, било да су зашивене у антиминсу, представљају небеску Цркву на којој почива земаљска Црква. Сваки свештеник прима антиминс од свога епископа, чији потпис гарантује не само постојање евхаристијске месне заједнице, него и светог заједништва које постоји између епископа и свештеника. Освећени антиминс апсолутно је потребан за вршење Тајне Евхаристије.

Нема коментара: