Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

петак, 28. март 2014.

Утешитељевска икона преп. мати Екатерине Леснинске и Хоповске

Цртеж - скица за икону преподобне
Екатерине Леснинске
(Кликни на  слику за увећање)

Као што је познато при Утешитељеву (на доњем Утешитељеву) устројен је женски манастир посвећен преподобној матери игуманији Екатерини Леснинској и Хоповској. Преосвећени владика Акакије будући иконописцем нацртао је скицу за живописање њеног образ (иконе) за целивајућу икону.
Иконописање савремених светих чији ликови постоје сачувани на фотографијама веома је компликовано. Као прво, реални лик мора да се пребаци у строго уобличен византијски стил. Друго, при томе се не сме  скренути у реалистичку представу, док се са друге стране треба водити рачуна да се не одступи ни од сличности са реалним ликом. Колико видимо по цртежу графитном оловком иконичног лика преподобне Екатерине владика Акакија је успео да испуни све ове веома комликоване задатке.

Саму икону преподобне Екатерине леснинске иконописала је монахиња Алипија из манастира Нови Стјеник. Икона се тренутно налази на месту целивајуће иконе у храму манастира Утешитељево.Као подсетник навели би овде кратко житије преподобне:
ПРЕПОДОБНА МАТИ ЕКАТЕРИНА - ОБНОВИТЕЉКА СРПСКОГ МОНАШТВА

Грофица Јевгенија Борисовна Јефимовска, након монашења Екатарина, студирала је књижевност и теологију, а затим се бавила просветитељким и добротворним радом. По добијању благослова од чувеног оптинског старца Амвросија, у октобру 1885. године оснива манастир Лесну. Леснинска монашка обитељ је својевремено бројала пет стотина монахиња које су збрињавале преко хиљаду сирочади! А покровитељи манастира постају нико други до свети Јован Кронштатски и император Николај Други!
Након Бољшевичке револуција у Русији, на позив српског патријарха Димитрија, мати Екатарина са сестринством долази у Србију. Долазе у Фрушкогорски манастир Хопово . Од 1920. до 1941. године заслугом игуманије Екатерине „одројило се“ из Хопова преко тридесет нових монашких обитељи, односно обновљено је женско монаштво у више од тридесет манастира! Зато се матушка Екатарина са правом сматра обновитељком српског монаштва. Игуманија Екатерина се упокојила мирно у манастиру Хопову 10. новембра 1925. године. Комунисти су 1943. године запалили Хопово. Манастирско сестринство је пресељено у Београд, а потом, 1950. године успевају да емигрирају у Француску.
Уз усрдну помоћ светог Јована шангајског сестринство Леснинско-Хоповског манастира оснива свој нови манастир у месташцу Провемон, у Нормандији (Француска).
Манастир Лесна у Француској постао је један од најзначајнијих манастира Руске Заграничне Цркве у коме је нарочито волео да борави светитељ Филарет, трећи по реду првојерарх Руске Заграничне Цркве. Услед свог неслагања са одлуком Синода Руске Заграничне Цркве да се сједини са екуменистичком и сергијанском Московском Патријаршијом, манастир Лесна је 2007. прешао под омофор Архиепископа Тихона првојерарха Руске Истински Православне Цркве. 
Фотографија - портрет преподобне
Гроб мати Екатарине је током Другог светског рата услед паљења и рушења манастира Хопово од стране партизана остао необележен. На Преображење 1984.године, њен гроб је откривен и у њему – њено нетрулежно тело. Архимандрит Доситеј из манастира Гргетег је потврдио да су пронашли нетрулежно тело, одећу и крст на грудима матушке као да је сахрањена претходног дана!
Лесненско-Хоповаска игуманија мати Екатерина уврштена је у ред светих Руске Цркве одлуком свештеног Синода Руске Истински Православне Цркве и свечаним чином канонизације у Манастиру Лесни у октобру 2010. године.

ПРЕПОДОБНА МАТИ ЕКАТЕРИНО
МОЛИ БОГА ЗА НАС!

У наставку објављујемо и мали You Tube видео клип у који смо уклопиле владикин цртеж преподобне и аудио запис на коме владика поје тропар преподобној Екатерини византијским стилом:Да се подсетимо и саме канонизације из октобра 2010. године:

Нема коментара: