Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

среда, 29. октобар 2014.

ХРАМОВНА СЛАВА НА УТЕШИТЕЉЕВУ     15/28. октобра 2014. свечано смо прославили небеску заштитницу наше свете обитељи, преподобну Екатерину Леснинску и Хоповску. Саслуживање три свештеника, на Светој Литургији увеличало је торжество празника и прославе. Иако беше радни дан наша скромна црквица се испунила верним људима који су се са нама заједно молили светој и прослављали њен спомен. "Свјати мученици иже добрје страдалчествовавше..."

свечесна игуманија Ефросинија
     После Свете Литургије, за славском трпезом љубави Мати игуманија Ефросинија одржала је беседу вернима у знак сећања на богоугодни земни живот преподобне Екатерине. Између осталога Мати је напоменула да је ова преподобна, на жалост, мало позната у Србији, иако је веома значајна за србе, нарочито за монаштво. Како је монаштво у Србији, посебно женско, под опаком турском владавином готово сажежено у коренима, ова руска светитељка, бежећи пред револуцијом из родне Русије, уточиште налази у Србији. Ту, уз велики подвиг и труд обнавља монаштво, и оснива око тридесет нових или обновљених женских манастира. Њено кратко али веома значајно житије можете прочитати на овом блогу (кратко житије преподобне Екатерине) , што вам топло препоручујемо. Такође, Мати је направила интересантну и важну паралелу. Наиме, као што је пре више од пола века, преподобна Екатерина обновила женско српско монаштво и много помогла српско духовништво, тако се и сада под њеним покровом развија Истинска Српска Православна Црква и њено монаштво, јер је у њоме основаном мансатиру Лесни (Француска) рукуположен први српски епископ, истински православан, од времена Владике Николаја Српског. Указала је вернима да се мошти преподобне налазе код нас у Србији, у манастиру Хопово, похрањене још увек у земљи. Тако да свако може и треба да им се поклони. На крају Мати је заблагодарила вернима што су се одазвали у толиком броју и увеличали празник. Нема коментара: