Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

среда, 26. фебруар 2020.

Ко је изгубио, а ко је победио у борби – онај који чува цркве, или онај који чува веру?


Писмо Светог Атанасија епископа Александриског 
његовој пастви, Православне Цркве опустошене у четвртом веку

Нека вас Бог утеши! ... Шта вас жалости... јесте чињеница да су други освајали цркве насиљем, док сте ви ово време у изгнанству.  Чињеница је да они имају храмове, али ви имате Апостоску веру.  Они могу окупирати цркве, али они нису у правој вери.  Ви останите ван храмова, али у вама обитава вера.  Да размотримо:  шта је битније, храм или вера?
  Очигледно, истинита вера.  Ко је изгубио, а ко је победио у борбионај који чува цркве, или онај који чува веру? Да, храмови су добри уколико се у њима проповеда апостолска вера.  Они су свети уколико све што се дешава у њима је свето. Ви сте они који сте срећниви који остајете у Цркви по вашој вери, који чврсто држите основе вере по апостолском предању. Чак и ако је гнусна завист покушавала да продрма ваше темеље вере, није успела. Они су ти који су се одвојили у садашњој кризи.  Нико неће никад превладати вашу веру, љубљена браћо.  И ми верујемо да ће нам Бог вратити наше цркве једног дана. Тако да уколико они што више насилније покушавају до окупирају наше храмове, утолико се они удаљавају од Цркве. Они тврде да они представљају Цркву, али у реалности, они су ти који сами себе истерују из Ње и иду у заблуду.  Чак и ако је број Католика (Православних)  умањен у прегршт људи, они су ти који су Истинска Црква Исуса Христа.“

Нема коментара: