Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

четвртак, 24. септембар 2020.

Обавештење о успостављању евхаристијског општења између СИПЦ и РПЦЗ


Милошћу Божијом, 18. септембра 2020. год., одржани су телекомуникациони преговори представника Српске Истински Православне Цркве и Руске Православне Цркве Заграничне.

Са стране СИПЦ узели су учешће епископ Акакије, председавајући СИПЦ и иг. Ефросинија (Молчанова). Са стране РПЦЗ присуствовали су: Ариепископ Андроник, Архиепископ Софроније, епископ Андреј, протојереј Никита (Григорјев), Јуриј Лукин и Марк Котљаров.

Са великом радошћу и благодарношћу Богу, објављујемо, да су наши преговори завршени заједничком одлуком о успостављању евхаристијског општења међу нашим Црквама.

Још 2018. године, 9-10. новембра, на преговорима у Паризу, обе стране су се увериле, да не постоје озбиљне препреке за остварење јединства и изразили су жељу за успостављањем међусобног општења. Сада се та жеља испунила. Несумњиво, ово уједињење ће за све наше верујуће бити велика радост и ободрење у ово тешко садашње време.

Живимо у време великих апокалиптичних промена, када су силе зла у свету почеле деловати са неуобичајеном агресивношћу, скоро не скривајући своје планове успостављања антихристовог новог светског поретка.

Изгледа, да почиње свеобухватна офанзива за завршно поробљавање човечанства, његовог потпуног обезбожења и обезчовечења, да би се сломљеног духа, оно поклонило антихристу.

Ситуација у свету нас обавезује да збијемо редове истински православних хришћана ради снажнијег и делотворнијег супротстављања злу . Истомишљене православне снаге потребују уједињење ради заједничког сведочења православне истине.

Ове године обележавамо важан јубилеј, 100-годишњицу оснивања Руске Православне Цркве Заграничне. Сматрамо тај догађај важним не само за руско, већ и за целокупно васељенско православље, и посебно за Српску Цркву.

РПЦЗ је по промислу Божијем, постала главна носитељка идеје противљења тајни безакоња и великој апостасији (2. Сол. 2). У тами апостасије, она је, слично светионику, показивала пут ка Истинском Православљу као ка сигурном пристаништу и утврђењу истине (1. Тим. 3:15).

Пошто је Загранична Црква на почетку свог историјског пута основана и развијена у Краљевини Југославији, сматрамо прикладним и смисленим, да уз заједничко прослављање 100-годишњице јубилеја РПЦЗ, наше црквено општење почне у Србији. Ако Бог да, делегација РПЦЗ ће с тим циљем доћи у Србију.

Прослава ће почети посетом гробу блаженог митрополита Антонија (Храповицког) и других светих места, везаних за делатност РПЦЗ у Србији, а завршиће се торжественим саслуживањем клира СИПЦ и РПЦЗ у недељу 28/11. септ./октобра, на дан обретења моштију светог Јована Шангајског, у Светодуховском саборном храму при епископији Утешитељевској.

Молимо наше сапастире и њихову богољубиву паству да узнесу молитву ка Господу за остварење овог богоугодног дела.

СИПЦ: Епископ Акакије, Епископ Нектарије

РПЦЗ: Архиепископ Андроник, Архиепископ Софроније, Епископ Андреј


Линк за руски текст обавештења на сајту РПЦЗ ОВДЕ

 Повезани чланак: Париски дијалог СИПЦ - РПЦЗ

2 коментара:

Сретен Ђекић је рекао...

Слава Богу и Пресветој Богородици...АМИН !!!

Ivana Mikavica је рекао...

То је баш радосна вест! Слава Богу!