Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

понедељак, 17. мај 2021.

ИМЕНДАН ВЛАДИКЕ АКАКИЈА

 На празник Светих жена мироносица, његово преосвештенство епископ Акакије Утешитељевски светом архијерејском литургијом и освећењем именданског кољива, прославио је имендан, преподобног Акакија Кавсокаливијског (ЖИТИЈЕ).

Преосвећени владика је у беседи навео надахњујући детаљ из житија преподобног Акакија Кавсокаливијског који открива тајну виђења лица Христовог. 
Имендан његовог преосвештенства Владике Акакија - преп. Акакије Атонски (Оснивач скита Кавсокаливија) прославља се 12. априла по Отачком календару. Пошто празник преподобног Акакија често пада у време Страсне или Светле седмице у скиту Кавсокаливија на Светој Гори  његов празник прослављају на Недељу Мироносица. Овај светогорски обичај датума прослављања празника светог Акакија прати и манастир Утешитељево.

НА МНОГАЈА ЉЕТА ВЛАДИКО! ИС ПОЛА ЕТИ ДЕСПОТА!

Икона преподобног Акакија, рад епископа Акакија из времена док је живео у скиту Кавсокаливији на Светој Гори и делић моштију преподобног који се чува у манастиру Утешитељеву


Тропар преподобном Акакију Кавсокаливијском, глас 8.
Богоносни преблажени Акакије, од младости све телесно мудровање духу си покорио, настанивши се у пештери божанственог Максима, строгим уздржањем и разноврсним страдањем, сасуд частан постао си Духа Пресветог.
Сабравши монахујућих мноштво, поукама твојим као неком лествицом која усходи на небо, послао си ученике твоје: Романа, Пахомија и Никодима на подвиг мучеништва. Са њима оче непрестано се моли Христу да нам дарује опроштај сагрешења наших.

Нема коментара: