Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

четвртак, 2. јун 2022.

Вазнесење на Утешитељеву

На празник Вазнесења Господњег на Утешитељеву, служена је архијерејска литургија у којој је поред предстојатеља, утешитељевског епископа Акакија, узео учешће и гост и Руске Заграничне Цркве, његово високопреосвештенство владика Софроније епископ северноруски и санктпетербуршки.

После читања празничног јеванђеља преосвећени владика Акакије је у беседи нагласио да је Вазнесењем Господњим приведена крају велика тајна спасења, тајна побожности. Да је Господ наш Исус Христос, узневши се на Небо као Богочовек, са нашом људском природом, завршио сав божански домострој нашег спасења. На крају беседе, владика је навео свеохрабрујуће утешне речи из празничног кондака, које је Господ као божанско обећање упутио свима онима који Га љубе: "Аз јесам с вами и никтоже на ви" (Ја сам с вама, и нико не може против вас).

После свете литургије, присутни верници су били у прилици да разговарају са уваженим гостом владиком Софронијем, који је између осталог, у виду здравице свима пренео топле поздраве архиепископа Андроника, клира и пастве северноамеричке епархије Руске Заграничне Цркве. Владика Софроније је истакао важност јединства наших двеју цркава, као и то, да се у ове зле дане, само молитвено сједињени у Христу можемо супроставити великом антихристовом злу.



Нема коментара: