Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

понедељак, 13. јун 2022.

ДУХОВДАН - СЛАВА УТЕШИТЕЉЕВА

Празник Духовдан, Силазак Светог Духа - Утешитеља на апостоле, као слава манастира Утешитељево и истоимене епархије Српске ИПЦ прослављен је и ове године светом архијерејском литургијом којом је началствовао епископ утешитељевски Акакије уз саслуживање владике Нектарија шумадијског уз свештенство епархије утешитељевске.

По завршетку литургије и освећења славског колача и жита, уследила је празнична трпеза љубави, на којој су се обратили присутнима са пригодним надахнутим здравицама преосвећени епископ Акакије и радовањски парох отац Ивица Калиновић, после чега је уследило певање богомољачких песама.

По празничној трпези одслужена је светодуховска вечерња служба са коленопреклоним молитвама на којим су верници плели духовске венчиће као видљиви светодуховски благослов за своје домове. Тако се и овогодишња светодуховска утешитељевска светковина привела крају.

Литургијску беседу владике Акакија можете погледати ОВДЕ.
Нема коментара: