Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

уторак, 5. јун 2012.

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА - УТЕШИТЕЉЕВДАН!

Уз помоћ Божију успели смо да пред саму славу завршимо прву фазу изградње храма како би се празнична света архијерејска литургија могла служити у самом новосаграђеном храму. Није било лако. Радило се од јутра до сутра, и по киши и по ноћи. Ипак, свима нама који смо учествовали на градилишту највећа утеха је била та да је празнично богослужење обављено у самом новоподигнутом храму. Слава Утешитељева - Педесетница прослављена је заиста торжествено. Господ је после много облачних и кишних дана за наш празник дао веома леп сунчан дан. На Утешитељевску славу поред београђана и раљанаца дошло је много гостију из разних крајева Србије, па чак и иностранства. Све је прошло како треба, и служба и трпеза љубави оставили су на све присутне веома лепе утиске једног заиста предивног духовног славља. Владика Акакије је на светој литургији одржао беседу о самом празнику, осврћући се и на нека актуелна питања (прочитајте беседу овде).
Благодаримо свима који су на било какав начин учествовали у реализацији прославе храмовне славе Утешитељева, нарочито мати Ефросинији и њеним Новостјеничким сестрама које су понеле највећи терет у вези организације и реализацији прославе Утешитељевдана на Утешитељеву.
Фотографије које објављујемо само донекле могу дочарати атмосферу ове духовне светковине:





























2 коментара:

Анониман је рекао...

Помаже Бог.
Заиста,заиста вам кажем :
Утешисмо се бескрајно,
на Утешитељеву,
о Утешитељевдану 2012.
Утешите се и ви,
гледајући прелепе слике
са Утешитељева.

Анониман је рекао...

Срећна слава! Срећан рад! Свака част за мајсторлук!Вест о градњи ме много обрадовала па је ред колико је у моћи и помоћи, матерјално и разменом искустава, обзиром да сам својим рукама саградио дрвену планинску кућу у Савини (Херцеговини) користећи искуства у градњи таквог типа из Северне Америке и предности дрвета, природног материјала у односу на бетон, челик. Објекти су топли и дугорајни, али се мора водити рачуна о озраки дрвета, дрво мора да "дише". На сликама не могу видети да ли су метални ханкери који су уливени у бетон изолацијом (трослојном лепенком или катраном) одвојени од вертикалних профила, греда. Ја сам зидове и кров покивао цоларицом, кратицм даском, али је импрегнираним плочама брже. Има један други моменат на кији сам вам хтио скренути пажњу у следећој фази радова. По плочама ОБАВЕЗНО иде паропропусна а водонепропусна филија. Никакви најлони не долазе у обзир а вањском зиду јер ће се у зиду и крову стварати конденз и сто проблема. По фолији сам покивао вертикалне мурале 5x8, а по њима фасадне дрвене облице, које су врло лепе. Не знам о каквој фасади ви размишљате, облице, стако, фасадна цигла...Ако су облице мора се водити рачуна како се слажу, због одвођења воде. Од заштите сам урадио три премаза ланеним уљем. Око тога су мишљења подељена шта је најбоље. Једно је сигурно, најбоља заштита дрвету је кад се оно сече у сезони, у сечњу када вегетација стоји.
Унутра сам радио изолацију и гипс плоче, али не преко греда, носача конструкције, због естетике. Греде се виде и нема плафона, све је отворено до крова.