Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

петак, 4. октобар 2013.

Монахиње преузеле доње Утешитељево





Благословом преосвећеног владике Акакија три новостјеничке монахиње премештене су са Микуља на Утешитељево. На дан светог великомученика Евстатија Плакиде 2. октобра по грађанском календару доње Утешитељево (доњи ниво) је званично постало женски манастир посвећен, како је одавно планирано, новопрослављеној светитељки преподобној Екатерини Леснинској и Хоповској.

Јеромонах Максим је благословом преосвећеног владике Акакија премештен са Утешитељева на службу у Ћирилометодијевски манастир Угоре (Врдник, фрушка Гора). Иначе, јеромонах Максим је својевремено пре годину и по дана привремено постављен на Утешитељево како би својим сталним присуством помагао успостављању основних услова за живот и самим тим омогућио долазак монахиња. У том периоду је трпео вербалне нападе, претње  и непријатности екуменистичких попова из Сопота и околине која су кулминирала терористичким нападом на Утешитељево када је он тешко испребијан, а на храм је подметнут пожар који се само Божијим чудом није проширио. Уз обављање послушања отац Максим се тиме удостојио и венца исповедништва.

Свештенослужење при Утешитељеву преузимају на себе свештеници Стефан Николић и Јован Ристић.

Пред долазак монахиња почели су интезивни радови затварања трпезарије са веома оскудним финансијским средствима. Уџерица звана трпезарија почиње да личи на ушушкан затворен простор. Без обзира на прве ударе оштрих ненаданих октобарских хладноћа унатра је прилично удобно.



Прилозима браће и сестара Срба из далеке Аустралије за Владику Акакија је купљена привремена "епископска резиденција" - камп приколица. Пошто је Утешитељево иначе његово званично седиште ова "резиденција" ће омогућити чешће и дуже боравке преосвећеног владике на Утешитељеву.

Богољубивом добротом браће из Црне Горе за сестре на доњем Утешитељеву обезбеђен је и огрев за предстојећу зиму.

Слава Господу Утешитељу!

Нема коментара: