Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

субота, 31. јануар 2015.

НОВЕ СВЕТИЊЕ УТЕШИТЕЉЕВА - ДВА ЗАВЕТНА СТУБА СРПСТВА

Милошћу Божијом и за нас недостојне слуге Божије неиспитљивим путевима Господњим Утешитељево се удостојило постати чуварем две велике светиње - два заветна стуба васколиког Српства: честице моштију плевљанске левице светитеља Саве првог архиепископа српског (шака светог Саве из манастира Плевља је поред малог прста са руке у Трнову једини сачувани део нетљених моштију светог Саве) и честице моштију светог великомученика кнеза Лазара косовског. Ове светиње благословом преосвећеног епископа Акакија постављене су у посебно за њих уприличене дуборезне кивоте - мошчанике. У Утешитељевском храму кивоти са моштима износиће се и отварати ради молитвеног поклањања и целивања верним ходочасницима сваке недеље и празника у време свете литургије.

Мошти двојице великих угодника Божијих су неизмерно велика светиња и благослов Божији за манастир Утешитељево и све који са страхом Божијим долазе у њега јер ће Бог све који свете мошти буду чесно поштовали и свете молитвено призивали ослободити молитвама и посредовањем њиховим од свих непријатељских напасти које им буду претиле, и избавити од невоља и опасности. А све насртаје, најезде и навале видљивих и невидљивих непријатеља одагнати силов Својом. Благодат ових моштију чуваће овај свети манастир, село и крај, како се наводи у чину освећења кивота за чување моштију, где мошти светаца почивају, од муња, непогода, града, погибије, земљотреса, поплаве, пожара, мача, најезде туђинаца и јеретика и међусобног рата, и од сваког помора и неприлике; биће им помоћник, заштита и заклон, а све што је добро и корисно на томе месту ће умножити и чувати да би верни добијајући обилно милост и доброту и доброчинства Божија од малог делића моштију светих као од целог тела њиховог, били удостојени да са њима буду наследници Царства небеског.

СВЕТИТЕЉУ ОЧЕ НАШ САВО
И СВЕТИ КНЕЖЕ ЛАЗАРЕ
       МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС!       

Нема коментара: